News55

107-åring legendarisk tatuerare

Whang-Od
Whang-Od är världens äldsta i dag levande tatuerare. (Foto: Lee/Wikimedia Commons)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 21 juli 2024Publicerad: 21 juli 2024

Whang-Od, 107 år, är en levande legend inom traditionell tatueringskonst som hon fortfarande utövar med säker hand.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Apo Whang-Od Oggay är känd för att ha bevarat batok, en gammal form av handtatuering som går tillbaka över tusen år och som har sitt ursprung bland de inhemska stammarna i Filippinerna.

Genom sin yrkesskicklighet har hon fört traditionen vidare, och i dag är hon mer välkänd än någonsin. Den lilla byn Buscalan som är belägen i ett vackert bergslandskap i Kalingaprovinsen, tar emot en strid ström besökare som kommer för att besöka den gamla kvinnan, rapporterar CNN.

Batok
Batok, den uråldriga tatueringskonsten lever fosrtfaranda vidadre i Flilppinerna. (Foto: Lee/Wikimedia Commons)
Färdig tatuering
Whang-Od har precis gjort färdigt en tatuering. (Foto: Lee/Wikimedia Commons)

Traditionell tatueringskonst

Whang-Od har utövat batok sedan hon var tonåring, och hennes unika konstform består i att använda en nål fastsatt på en bambupinne, som hon doppar i en blandning av kol och vatten.

Varje mönster har en unik betydelse och representerar olika delar av det lokala landskapet och dess kultur. Geometriska linjer, cirklar, symboler för naturen och himmelska motiv är vanliga i hennes konstverk.

ANNONS

Symbol för Filippinernas kultur

ANNONS

Under mer än nio decennier har Whang-Od tatuerat både stamkrigare och kvinnor med mönster som berättar om allt ifrån styrka och mod till fertilitet och tillhörighet.

Trots att batok en gång var associerat med förbjuden kraniefetischism (krigare återvände hem med fiendens huvuden), har Whang-Od spelat en avgörande roll i att avmystifiera och bevara tatueringskonsten från dess mörkare klang.

Det har bidragit till att göra den relevant på ett nytt sätt och eftertraktad bland moderna filippinare och internationella besökare.

Whang-Od är världens äldsta i dag levande tatuerare.
Whang-Od är världens äldsta i dag levande tatuerare. (Foto: Lee/Wikimedia Commons)

Kulturarv och modern berömmelse

Whang-Ods konst fick internationell uppmärksamhet efter att ha blivit presenterad av antropologen Lars Krutak i Discovery Channels serie “Tattoo Hunter” 2009.

Hennes verk hyllas nu för att främja den förkoloniala kulturen i Filippinerna. År 2023 blev hon den äldsta person någonsin som prytt omslaget till filippinska Vogue, vilket stärkte hennes ställning som kulturell ikon.

Bevarandet av traditionen

ANNONS

Trots att tatueringar en gång ansågs stigmatiserade och kontroversiella i Filippinerna på grund av associeringar till kriminalitet, har Whang-Ods arbete hjälpt till att förändra dessa uppfattningar.

Genom att utbilda sina barnbarn Grace Palicas och Elyang Wigan som sina efterträdare, vill Whang-Od säkerställa att den traditionella batok-konsten lever vidare.

Whang-Od är mer än en tatuerare; hon har blivit en förvaltare av filippinsk historia och kultur. Hennes verk påminner oss om att traditioner kan anpassas och bevaras, samtidigt som de inspirerar nya generationer världen över.

På Alla hjärtans dag träffade president Ferdinand R. Marcos Jr. hundraåringarna Apo Whang-Od och presidentens chefsjurist Juan Valentin F. Ponce Enrile. (Foto: Presidential Communications Office, Public domain, via Wikimedia Commons)

Tatueringar i modern teknologi

Som en intressant kontrast till den uråldriga tatueringskonsten, har forskare vid Sydkoreas institut för avancerad vetenskap och teknik, KAIST, utvecklat ett elektroniskt tatueringsbläck, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Bläcket är tillverkat av flytande metall och kol-nanorör som bildar en bioelektrod. När en tatuering utförs med bläcket, kan den sedan anslutas till ett elektrokardiogram, EKG, och avläsa bärarens hjärtfrekvens.

Lär också:

ANNONS

Tatuering med nanoteknik kan övervaka din hälsa

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS