News55

Artur Ringart: Bli inte sjuk just nu

Artur Ringart
Artur Ringart ger oss hans bild av nyhetsveckan. Allt från sjukvårdsstrejken till visitationszoner (Foto: TT)
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 26 apr. 2024Publicerad: 26 apr. 2024

Artur Ringart sammanfattar och ger sin personliga syn på nyhetsveckan i denna krönika.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bli inte sjuk just nu

Vårdförbundet kommer inte överens med arbetsgivarna i SKR ( Sveriges Kommuner och regioner) och Sobona. Facket har därför gått ut i en övertidsblockad och det kommer att påverka kvalitén på vården.

Cirka 63.000 anställda kommer inte längre att arbeta övertid och mertid. Facket anser att deras medlemmar sliter ut sig och vill se förändringar i schemaläggning och kortare arbetstid.

Alla vi som någon gång har nyttjat vår sjukvård har uppskattat det engagemang och den kompetens som sjukvårdspersonalen besitter. Jag förstår om facket nu sätter ner foten.

Jag har varit facklig förtroende man under min tid som aktiv journalist. Man kan ha en arbetsgivare som verkar vettig, men när det blåser, kan människor förändras. Även de som var vettiga.

Jag har sett allt för många exempel på arbetsgivare som drivit sin personal för hårt. Min tes är därför: Din enda vän i nöden är facket. De finns alltid där för dig.

ANNONS

Nu har vi infört visitationszoner

Ett nytt medel för polisen att stävja gängbrottsligheten och alla skjutningar. Polisen får rätt att stoppa personer och visitera dem i olika områden utan de misstänker att personen har gjort något brottsligt.

ANNONS

Men det här innebär en risk för diskriminering menar kritikerna. Människor kan bli stoppade på grund av sitt utseende eller klädsel.

Det tror jag också. Det finns en risk för diskriminering. Men jag tycker ändå att det här är en bra åtgärd. Nya grepp måste till för att komma tillrätta med gängbrottsligheten och alla skjutningar.

Jag som laglydig medborgare kommer att känna mig tryggare. Polisens större närvaro och deras ökade möjlighet att jaga skjutgalningar är bra.

Däremot är jag tveksam till mitt eget civilkurage som har fått sig en knäck. Den senaste tiden har två män med civilkurage råkat illa ut för att de har sagt ifrån till unga män att lugna ner sig.

En av männen är död nu, den andra ligger svårt slagen på sjukhus. Jag kommer att tänka mig för framöver innan jag öppnar munnen. Men gängens agerande måste få konsekvenser.

Bygg fler fängelser. Lås i dem och släng bort nyckeln, var min spontana rationella tanke.

Människor måste skyddas från de här galningarna.

Samtidigt inser jag att det inte är den långsiktiga lösningen. Förebyggande arbete mot de unga oförstörda, måste till. Det heter ju trots allt Kriminalvård för de som hamnar i fängelse.

ANNONS

Jag tycker bara att för lite lagar och regler ägnas åt offren och deras anhöriga

Klimatrörelsen

Återställ Våtmarkerna ska sluta att blockera våra vägar, säger de.

Tycker att det kan vara på sin plats med lite civil olydnad ibland men bara när det inte drabbar andra. Så resonerar inte den här aktivistgruppen.

De har försökt at sabotera TV-sändningar från Vasaloppet, Allsång på Skansen och Let´s dance ( där en av aktivisterna, helt välförtjänst sprang in i en tv kamera och slog sig).

Deras agerande med att stoppa trafik och sätta sig själva över lagar och regler gör mig arg. Helen Wahlgren, som är presstalesperson för gruppen, säger att det inte är farligt att göra folk arga.

Det tror däremot jag. Jag är övertygad om att det inte får någon större förståelse för sina budskap genom den här typen av aktioner. Folk blir förbannade. Nu ska de i stället stoppa Torvbrytningen.

Vi får se vad det leder till.

ANNONS

Brynäs – ungdomens källa

Till sist vill jag hälsa den klassiska hockeyklubben Brynäs tillbaka till Elitserie, där de hör hemma.

Som ung gosse höll jag på laget som dominerade svensk hockey under mitten av sextio talet och sjuttiotalet.

Spelarna från Brynäs var större delen av landslaget Tre Kronor. Mina favoriter var Sveriges målfarligaste kedja. Hans ”Virus” Lindberg, Jan-Erik Lyck och Virvelvinden från Voullerim, Lars-Göran Nilsson, snabbast av alla  på skridskorna.

Det var annorlunda förr.

Mer artiklar av Artur Ringart:

Så blåste politikerna pensionärerna på en säker framtid. News55

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS