News55

Artur Ringart: Politik i stället för musik

Artur Ringart ifrågasätter politiken i Eurovision
I veckans krönika sätter Artur Ringart fingret på politik och musik. Samtidigt har han förhoppningar på att konflikter löser sig med tiden - se bara på Sverige och Danmark. (Foto: Montage /TT)
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 10 maj 2024Publicerad: 10 maj 2024

Och så har årets Eurovision dragit igång i Malmö. Evenemanget är en musikfest, som bygger broar, sprider glädje och kärlek. Andra vill göra Eurovision till en scen för politiska manifestationer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det tycker jag är olyckligt. Det måste finnas plattformar där vi kan umgås utanför politiken.

Malmö ingen trygg plats för judiska symboler

Det var däremot vansinnigt att lägga evenemanget i Malmö, en plats där folk var ute på gatorna den 7 oktober och firade efter Hamas bestialiska slakt på israeler, våldtog  kvinnor och brände barn.

Malmö är en plats i Sverige där människor inte kan gå trygga på gatorna om de bär judiska symboler. För övrigt är Edward af Sillén en alldeles utmärkt kommentator av Eurovision hos SVT.

ANNONS

Som vanligt några skjutningar

Det har, som vanligt, varit några skjutningar under veckan. Skjutningarna har tyvärr blivit  vardagshändelser som vi har vant oss vid.

Nu sköts en man ihjäl på öppen gata på Södermalm i Stockholm och i Hammarby Sjöstads sköts skott mot en lägenhetsdörr som en sorts varning till de som bor där.

I juli förra året sköts en 18 åring ihjäl i Västerås. Åklagaren tror att det var en felskjutning. Mördarna, två 16 åringar döms till 4 år på anstalt.

ANNONS

Ett människoliv = fyra år i fängelse

Jag frågar mig bara: Är ett människoliv bara värt fyra år i fängelse?  De kommer dessutom att komma ut efter två eller tre år om de sköter sig.

Man talar ofta om att unga bör få mildare straff just pga av sin ungdom. Men att med berått mod mörda en annan människa är så definitivt. Den här 18 åringen hade hela livet framför sig.

Jag tycker att man ska prioritera offret och alla anhöriga. Att döda någon måste få allvarligare konsekvenser, oberoende av hur gammal man är.

ICA – en folkkär reklam

Susanne Reuter slutar som ICA-Stina, en pseudohändelse som försvinner från våra vardagsrum. Fenomenet ICA-Stig och ICA:s reklamsåpa som vi har i fått leva med i drygt 20 år, var en genialisk idé.

Här får den stora livsmedelskedjan reklam i tv, samtidigt som det är underleverantörerna som syns i filmerna, som betalar för kalaset.

Danska kungen – numera en vän

ANNONS

I veckan har vi haft Kungabesök från Danmark. Det är den nya danske kungen Fredrik den X.s  första utländska besök.

Banden mellan Sverige och Danmark har nog aldrig varit närmare och varmare än nu. Våra båda kungahus är dessutom släkt och kung Fredrik kallade vår kung Carl-Gustaf för onkel.

Det är märkligt hur tiderna förändras. Historiskt har Danmark och Sverige varit bittra fiender. Sedan Gustav Vasa har vi utkämpat elva krig med Danmark och vem minns inte Stockholms blodbad då närmare 100 personer halshöggs på Stortorget i Gamla Stan på den danske kung Kristian den andres order.

Med det här i tankarna ser jag med förtröstan på framtiden. Det finns hopp. Meningsskiljaktigheter kan faktiskt överbryggas.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS