News55

Dalahästen kan vara mer värdefull än du tror

Afghanistans president Ashraf Ghani tar emot en dalahäst under sitt besök i Stockholm,
Stockholm 2015/12/04. Afghanistans president Ashraf Ghani tar emot en dalahäst under sitt besök på KTH i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT/10080
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Dalahästen har blivit en kär nationalklenod och en representant för det folkliga Sverige. En kultur som föddes på bondgårdarna runtom i Mora.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dalahästen var ursprungligen en leksak som barnen fördrev tiden med under lediga stunder – något roligt måste de ju ha. Det började någon gång på 1700-talet med att bybor i Mora socken täljde dessa små klenoder i trä, ämnade för barnens “lättsinne” för att de skulle få en lite uppsluppnare tillvaro i allt göromål på gårdarna.

Världens dyraste dalahäst

Idag har dalahästen inte bara blivit en nationalsymbol – den har också blivit lite av en statussymbol för samlare. För några år sedan sattes ett nytt prisrekord på en dalahäst – en lite annorlunda variant med en ryttare som klubbades för 367 530 kronor på Dalarnas auktionsbyrå.

Erkmats Erik Olsson var förmodligen konstnären som gjorde smidesarbetet i trä och likaså målade dalahästen med sin ryttare. Den är daterad 1836 och presenterades med ett lagat ben och ett bortfallet öra. Inte riktigt hel, men klassat som ett ett historiskt värdefullt objekt såldes dalahästen till detta rekordpris.

Den näst dyraste dalahästen såldes 2015 på samma auktionshus – Bodahästen från 1800-talet med originalmålning i grågrön ton och svarta fläckar. Hästen var målad av de välkända Bodamålarna och idag säljs kopior via Boda hembygdsförening.

Man kan hitta de intressantaste och värdefullaste varianterna i Dalarna

Intresse för dalahästen som samlarobjekt har ökat med ovan nämnda rekordpriser. Det är sällan som priser överstiger ett par tusen, men har man tur besitter man en tillräckligt originell modell som skulle kunna värderas högt.

ANNONS

Tittar man runt på auktionshus i Dalarna, upptäcker man att det verkar finnas ett större antal historiska modeller och varianter av dalahästen än vad man finner någon annan stans i landet. Här är några fler exempel på dalahästar som sålts genom Dalarnas auktionshus.

Historisk version av en dalahäst som såldes på Dalarnas auktionsbyrå
Historisk version av en dalahäst som såldes på Dalarnas auktionsbyrå för 18 000 kr (Foto: Dalarnas auktionsbyrå)

Dalahästarna kan variera mycket till både färg och form beroende på vilken tidsepok och i vilket län av Dalarna som de tillverkats. Nedan en annan dalahäst som också sålts på Dalarnas auktionshus.

Historisk version av en dalahäst som såldes på Dalarnas auktionshus för 9400 kr
Historisk version av en dalahäst som såldes på Dalarnas auktionsbyrå för 9400 kr (Foto: Dalarnas auktionsbyrå)
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS