News55

Därför får Schollin regeringens prestige-medalj

Christina Schollin
"Jag är så glad och lycklig", säger Christina Schollin om medaljen från regeringen. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 aug. 2024Publicerad: 05 aug. 2024

Folkkära skådespelaren Christina Schollin har tilldelats medaljen Illis quorom av regeringen – det är en av landets främsta utmärkelser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Jag är så glad och lycklig över att ha fått någonting som ger mig en känsla av att jag fortfarande kan betyda någonting i ett yrke som jag har älskat ända sedan jag var liten och som jag har utövat under lång, lång tid”, säger Christina Schollin i en kommentar till SR:s Ekot.

Regeringen motiverar valet av utmärkelsen till Christina Schollin med hennes långa meritlista som skådespelare och på teaterscenen.

“Det är en stor glädje för mig som kulturminister att meddela att några av regeringens främsta utmärkelser tilldelas två kulturskapare som betytt så mycket för det svenska kulturutbudet”, säger kulturminister Parisa Liljestrand i en kommentar på regeringens hemsida.

Schollin gjorde filmdebut 1956

Christina Schollin har gjort roller på såväl Dramaten och privatteatrar som på film och i TV-serier, nu senast i tv-programmen Wahlgrens värld, Stjärnorna på slottet och Masked Singer Sverige.

Hon gjorde sin filmdebut redan 1956 i Swing it fröken med Alice Babs och kom in på Dramatens elevskola 1958.

Under 1960-talet var hon en av svensk films största dragplåster.

Förutom Christina Schollin får författaren och dramatikern Jonas Gardell medaljen, som är en av regeringens främsta utmärkelser till personer som anses ha gjort framstående insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål.

ANNONS

Priset instiftades 1785 och är den äldsta regeringsmedaljen.

Läs även: Marianne Mörck: “Jag är en ensamvarg” News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS