News55

Den första svenska filmstjärnan i Hollywood 

Warner Olander - förste svenska filmstjärnan i Hollywood. Filmaffisch från en Charlie Chan film
Warner Olander - förste svenska filmstjärnan i Hollywood (Bild:Wikipedia)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 07 maj 2024Publicerad: 07 maj 2024

Livsödet kring Warner Oland, ursprungligen Johan Verner Öhlund, har ett mystiskt skimmer över sig och är lika gripande som intressant. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Han var den förste svenske skådespelaren som gjorde succé i filmvärldens mecka, Hollywood, och har medverkat i ett hundratal filmer. En imponerande siffra som får en att undra varför så lite skrivits om Warner Olands persona i svenska tidningar. Ville han förbli en doldis som inte uppmärksammades i press? Han spelade ju med superkändisar såsom Marlene Dietrich och Greta Garbo.

Spelade ofta kinesisk skurk

En naturlig förklaring kan vara den att Warner Oland snabbt hamnade i en film genre där rollfigurerna inte uppmärksammades i samma utsträckning som klassiska cowboyhjältar. 

Han kom i huvudsak att spela skurkaktiga kineser i en rad filmer. Olands utseende hade en asiatisk prägel, vilket naturligt förpassade honom till den typen av roller, men det visade sig att han dessutom passade bra för dem. 

Kineser var av någon anledning bannlysta i bland annat filmbranschens USA och då fick man finna på andra lösningar. Olands stora genombrott kom i rollen som kinesisk-amerikansk detektiv  i den populära filmserien Charlie Chan.

ANNONS

Olands genombrott och fall

Oland hann medverka i 16 avsnitt innan han utan förklaring lämnade en filminspelning för att dricka ett glas vatten och försvann. 

Varför han valde att plötsligt lämna allt bakom sig förblir en olöst gåta. En annan intressant fråga kretsar kring hur han i slutet av sitt liv hamnade i just Stockholm och varför. 

ANNONS

Han utvecklade ett tyngre alkoholmissbruk och att vistas i dåtidens USA med nationellt alkoholförbud kan ha bidragit till att han återvände till Sverige. 

Visserligen växte speak-easy ställen (klandestina klubbar för alkoholförtäring) upp som svampar ur jorden, men stigmat kring alkohol förde inget gott med sig för en person som Oland. 

Så vem var Warner Oland?

Werner Oland föddes som Johan Verner Öhlund i Bjurholms församling, Västerbotten. När han var 13 år emigrerade familjen till Amerika på grund av rådande fattigdom och svält och slog sig ned på östkusten. 

Ett tidigt teaterintresse lade grunden för Olands kommande teaterstudier. Till en början hankade han sig fram genom olika ströroller på Broadway i uppsättningar av bland annat Ibsen och Shakespeare. 

Hans filmkarriär inleddes med Pilgrim’s Progress och sedan rullade det på. Oland blev snabbt väloljad i sina roller och uppskattad därefter. 

Med ett så imponerande antal filmer tillhör Oland tveklöst den kretsen svenskar som i stolt amerikansk benämning kallas ”self-made men.”

Läs också:

ANNONS

Warner Oland: Hollywood stjärnan som försvann

Mikael Persbrandt: Jag har blivit raggare

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS