News55

Donald Sutherland död – "Älskade det han gjorde"

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 20 juni 2024Publicerad: 20 juni 2024

Den kanadensiske skådespelaren Donald Sutherland har gått bort, 88 år gammal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Han älskade det han gjorde och gjorde det han älskade, mer kan ingen be om”, skriver sonen Kiefer i sociala medier.

Sutherland fick sitt genombrott i filmer som “12 fördömda män” (1967) och “Mash” (1970) och är på senare år bland annat känd som den onde presidenten i “The hunger games”-filmerna.

Däremellan har han spelat allt från Casanova i “Fellinis Casanova”, via privatdetektiv i thrillern “Klute – en smart snut” till sörjande far i Oscarsbelönade “En familj som andra”. Han har hyllats för sin stora bredd och har fått flera utmärkelser, däribland två Golden Globe.

“Tungt hjärta”

“Det är med tungt hjärta som jag meddelar er att min far, Donald Sutherland, har gått bort”, skriver sonen och kollegan Kiefer Sutherland på X, och tillägger:

“Personligen ser jag honom som en av de mest betydelsefulla skådespelarna i filmhistorien. Ingen roll avskräckte honom, varken god, ond eller ful.”

Under 1960-talet kämpade Sutherland på med roller i flera lågbudgetfilmer innan han fick chansen i “12 fördömda män”. Han har själv berättat att han först bara hade en enda replik i filmen, men att han av en tillfällighet fick en mer framträdande roll när en kollega vägrade ta sig an en scen.

Politiskt aktivRegissören Robert Aldrich, som hade minst sagt auktoritära drag, vände sig till mig – som liksom de andra var snaggade – och sade “Du med de stora öronen! Du får ta den!” Han visste inte ens vad jag hette, sade Sutherland i en intervju med The Guardian 2005.

ANNONS

Men det var i den uppmärksammade krigsfilmen “Mash” som Sutherland fick sitt ordentliga genombrott. Filmen utspelar sig under Koreakriget men kom att betraktas som en satir över det då pågående Vietnamkriget.

Sutherland sympatiserade med filmens antikrigsbudskap och tillsammans med Jane Fonda – som han inledde en relation med när de spelade mot varandra i “Klute” – engagerade han sig i rörelsen mot Vietnamkriget. Under en period var paret uppsatta på myndigheternas övervakningslista med anledning av deras aktivism.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS