News55

Författaren Paul Auster är död

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 01 maj 2024Publicerad: 01 maj 2024

Han var fascinerad av ödet och har beskrivits som en “litterär superstjärna”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den amerikanska författaren Paul Auster har avlidit, berättar en vän för tidningen The New York Times. Han blev 77 år gammal.

Austers senaste roman “Baumgartner” kom ut i fjol och ska publiceras på svenska i maj. Det var under arbetet med boken som han fick sitt cancerbesked som meddelades av hans fru Siri Hustvedt i mars förra året.

Auster fick sitt stora genombrott på 1980-talet med “New York-trilogin”, en löst sammansatt romanserie, som är som en sorts postmoderna deckarhistorier med filosofiskt anspråk. Dessförinnan hade han publicerat den hyllade, självbiografiska boken “Att uppfinna ensamheten”. Med romansviten och filmen “Smoke” fick han kultstatus under 1980- och 90-talen, skriver nyhetsbyrån AFP.

Under sin karriär hann han skriva ytterligare ett stort antal romaner, memoarer, poesi och essäsamlingar. Utöver detta skapade han flera filmmanus och arbetade som översättare från franska.

Slump och öde

Auster har ofta beskrivits som en “litterär superstjärna”. Slumpen och ödet är återkommande teman i hans berättelser. Många av huvudpersonerna är själva författare, ofta med referenser till honom själv. Flera av de tidiga karaktärerna återkommer i senare verk.

Austers verk har översatts till ett 40-tal språk och han fick flera priser för sitt skapande. Auster fick särskilt stort genomslag i Europa.

“Auster har etablerat en av de mest distinkta nischerna i samtida litteratur”, skrev kritikern Michael Dirda om författaren år 2008, enligt The Guardian.

ANNONS

“Varit värt det”

Det var under färdigställandet av “Baumgartner” som Auster började uppvisa symtom som senare skulle visa sig vara cancer.

I en intervju med The Guardian, efter att romanen kommit ut på engelska, berättar han om den respons han fick på boken från närstående. Austers assistent, som de senaste 15 åren arbetat med att föra över hans skrivmaskinsproducerade manus till en dator, är fåordig med beröm men hade för ovanlighetens skull legat på honom om att fortsätta skriva. Hon kunde inte hålla sig tills hon fick läsa nästa sida, berättar han.

Min hälsa är så osäker, så detta kan vara det sista jag skriver. Och om det här är slutet, att då få lämna med den här sortens mänsklig vänlighet omkring mig, som författare och i mina allra närmaste vänskapskretsar, då har det varit värt det, sade han.

Förutom hustrun efterlämnar Auster dottern Sophie Auster, systern Janet Auster samt ett barnbarn.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS