News55

Fredrik Lundbergs thriller – verklighetstroget i 90-talets tv-värld

Artikelbild
Fredrik Lundberg, journalist, entreprenör och en av grundarna till News55 gör romandebut med thrillern Tigerns år.
News55 Partner
News55 Partner
Uppdaterad: 18 sep. 2024Publicerad: 16 sep. 2024

Tigerns år tar med läsaren till 1990-talets intensiva tv-värld och en farlig jakt på sanningen i Kongos djungel. Med nervkittlande intriger, komplexa maktspel och brännande politiska sammanhang fångar journalisten och entreprenören Fredrik Lundberg i sin debutroman både tidens dramatik och farorna som lurade bakom varje nyhetsscoop.

Mest läst i kategorin

Tigerns år är en thriller om en svensk tv-reporter som blir besatt av att avslöja sanningen bakom försvinnandet av en grupp turister i Afrika, bland dem två svenskar. Läsaren kastas in i en dramatisk berättelse som utspelar sig i slutet av 1990-talet.

Köp boken hos Adlibris

Boken är en bladvändare som utspelar sig i tv-världen, en värld som enligt Piratförlagets förlagschef Augustin Erba, är misstänkt likt TV4 under 1990-talet.

”Fredrik Lundberg arbetade tidigare som chef för Kalla Fakta på TV4 och beskriver i boken en värld som han har en unik inblick i. I den spänningsfyllda romanen som berättar om ett gisslandrama i Afrika, väver han också in verklighetstrogna detaljer om tv-mediets arbetsmiljö under 1990-talet. Det är också något som får denna bok att skilja sig från andra thrillers,” berättar Augustin Erba.

Läs mer om Tigerns år här

Mystik och livsfara i Kongos djungel

I thrillern finns inget TV4 men däremot ett TVSverige där sköra egon och drivna journalister tampas med ett Sverige i förändring. Handlingen kretsar kring den ambitiösa tv-reportern Lars Ferm. Året är 1998 och världen står på randen till en ny era, men Ferms fokus ligger på en mystisk och potentiellt livsfarlig händelse i Kongos djungel.

En grupp turister har försvunnit spårlöst, och bland dem finns två svenskar. Ingen vet varför de försvann eller vad som har hänt dem, vilket triggar Lars Ferms nyfikenhet och journalistiska drivkraft. 

Fredrik Lundberg bygger upp en spännande och tätt vävd berättelse där Ferms journalistiska uppdrag snabbt utvecklas till en personlig kamp för överlevnad. 

“Ju närmare han kommer sanningen, desto mer riskerar han sitt eget liv i detta farliga spel,” beskriver Augustin Erba, och fångar därmed nerven i boken. 

Köp boken hos Adlibris här

En skildring av 1990-talets medievärld

Den svenska medievärldens förändringar, med sina interna stridigheter, maktspel och egoistiska ambitioner, utgör en parallell berättelse till Ferms kamp i Kongos farliga djungel. Lundberg skildrar denna tidsepok med en äkthet som får läsaren att verkligen känna sig närvarande i 1990-talets medievärld.

“När jag läste manuset för första gången var det som att komma hem,” säger Augustin Erba och fortsätter. ”Jag mindes hur livet var för nästan trettio år sedan. Inte minst för att jag på den tiden jobbade på TV.”

Läs mer om boken här

Mer spänning med Lars Ferm 

Tigerns år är en intensiv och medryckande thriller där Fredrik Lundberg både skildrar spänningen i en bortglömd tid och lyfter fram tv-journalistikens faror och utmaningar. Och det är något vi kommer att få uppleva mer av, för det kommer fler böcker om Lars Ferm. 

”Jag är redan klar med uppföljaren till Tigerns år. Den kommer heta Kaninens år och utspelar sig 1999.” Berättar författaren Fredrik Lundberg.

Och enligt förlagschefen Augustin Erba finns det planer på ytterligare böcker i serien som utöver spänning också ger en hög igenkänning får oss att minnas och drömma oss tillbaka.

Kanske är det en av de finaste uppgifter böcker har; att vara tidsmaskiner.

Köp Tigerns år hos Adlibris

Fem kronor av varje såld inbunden bok kommer oavkortat gå till Adam Alsings Minnesstiftelse. Här kan du läsa mer om stiftelsen 

Stötta Adam Alsings Minnestiftelse genom att Swisha valfri summa till: 1232416618

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
News55 Partner
News55 Partner

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte News55 eller redaktionens åsikter.

News55 Partner
News55 Partner

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte News55 eller redaktionens åsikter.