News55

Lasse Kronér: Hyland spökar i kulisserna

Lasse Kronér
Lasse Kronér (Foto: Claudio Bresciani / TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 05 aug. 2024Publicerad: 05 aug. 2024

Lasse Kronér ärtillbaka i sina hemtrakter Göteborg, där alla känner igen honom och gärna vill småprata. Inga problem så länge smygfoton inte tas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Doobidoo kommer snart i gång igen med en 19:e säsong.

”Förra året uppmärksammade vi att vi firade 18-årsjubileum och i år firas 19-årsjubileum. Vi har bestämt att vi ska fira varje jubileum utom just 20:e säsongen. Det är lite typiskt min humor”, säger han med ett skratt.

En gång gatumusikant

Innan Lasse Kronér inledde sin karriär som programledare var han gatumusikant under många år. Han turnerade runt i Europa och spelade i de flesta städer, vilket var lärorikt och spännande.

”Det finns nog inte en stad i Europa som jag inte varit i som gatumusikant. Det var otroligt lärorika år. Men hemma har alltid varit Göteborg” berättar han för Hemmets Journal.

Kronér blev initialt uppmärksammad som en av medlemmarna i showgruppen Triple & Touch i mitten av 1980-talet och därefter har det rullat på.

ANNONS

Inledde en TV-karriär

Det första uppdraget som programvärd var i SVT:s Musikjägarna genom Triple & Touch. Efter det ledde Kronér Zesam Lotto i TV4 under en kortare period.

ANNONS

1999 tog han över Bingolotto efter Leif ”Loket” Olsson under fyra år. Därefter blev det Doobidoo på SVT som han var med och utvecklade.

Kronér deltog också i Melodifestivalen 1996.

Lasse Kronér
Programledarna Petra Mede och Gina Dirawi tillsammans med Lasse Kronér. (Foto: Jonas Ekströmer / TT )

Därför är Doobidoo populärt

Förnyelse och variation har alltid varit viktigt för Lasse Kronér. Han vill inte svika publiken genom att bli mossig och tråkig. För varje ny säsong försöker han därför hitta nya tävlingsdeltagare.

Själva tävlingsmomenten uppdateras också. Ett av inslagen som blivit permanent är Arkivet med lustiga klipp ur SVT:s filmarkiv.

Kronér är stolt över sin idé som blivit en grundstomme i Doobidoo. Eftersom programmet hunnit visa mycket av det som finns, blir det allt svårare att hitta nya filmklipp. När lagret töms får det kanske bli något annat inslag.

Några utmaningar som vänt

ANNONS

Lasse Kronér upplevde några svåra år då han gick igenom en skilsmässa och blev svårt sjuk i covid.

Han blev även anklagad för sexuella trakasserier, men frikändes. Det var tufft, men nu är det över och vinden blåser på nytt i seglen. Sedan Doobidoo ändrat sändningstid till lördagar har tittarantalet ökat och publiken sviker uppenbarligen inte.

Kronér har tidigare framfört kritik om att SVT inte marknadsfört programmet tillräckligt mycket, men det har ju gått bra i alla fall och i dag har han inga planer på att lämna SVT.

Benny Andersson tackar visserligen fortfarande nej varje gång som Kronér ringer och frågar, men det årliga telefonsamtalet har blivit lika rituellt som förväntat.

Lennart Hyland har spökat i kulisserna

Ingvar Oldsberg var en av Lasses Kronérs största förebilder. Han blev även en nära vän och mentor som gav Kronér många värdefulla råd genom åren.

Oldsberg följde Kronérs karriär med engagemang och brukade ibland ringa upp efter Tv-sändningar för att tala om vad han tyckte var bra och vad som kunde bli bättre. En av de viktigare råden han gav Kronér var att försöka utveckla en mer personlig ledarstil utan att strikt behöva följa manus. Det har fungerat bra.

Oldsberg som gick bort 2022, hade i sin tur lärt sig många värdefulla knep av Lennart Hyland. Man kan på så sätt se det som att Hyland spökat lite i Kronérs kulisser genom åren – han har mest varit ett snällt spöke.

ANNONS

Läs också:

Lasse Kronérs kritik mot SVT: “De har inte lyft ett finger”

Lasse Kronér skriver själv om anklagelserna: “Jag har aldrig sextrakasserat någon”

Lasse Kronérs drömgäst vägrar Doobidooa

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS