News55

Marianne Mörck om vännen Lill-Babs: Jag älskar henne så

Artikelbild
Marianne Mörck och Lill-Babs som Bigge och Gugge i "Bonusfamiljen". Foto: Ulrika Malm / SVT
Johanna Cederblad
Johanna Cederblad
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 apr. 2018

'- Hon var så oerhört varm. Vi var som systrar för varandra, berättar sångerskan och skådespelerskan Marianne Mörck för News55 om vännen Lill-Babs som hon spelade mot i tv-serien "Bonusfamiljen".

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Barbro “Lill-Babs” Svenssons och Marianne Mörcks gemensamma historia går långt tillbaka, berättar Marianne Mörck för News 55.

– Vi träffades 1969 eller 1970, då hon spelade i musikalen “Annie get your gun” i Göteborg. Jag var stand-in för hennes röst, och satt med mikrofon uppe på läktaren om något skulle hända med henne eller hennes mikrofon, berättar hon.

Sedan dess har de träffats vid många tillfällen genom åren.

– Vi har setts vid många gånger vid konserter och så.

Men det var först nu, i och med inspelningen av “Bonusfamiljen” som de jobbade ihop som skådespelare.

“Vi var som syskon”

– Då sa det pang direkt. Vi var som syskon för varandra. Ibland var hon min storasyster, ibland var det tvärtom. Men hon var en så oerhört varm människa. Hon hade det största hjärtat i världen.

Marianne berättar hur Lill-Babs älskade alla sin medmänniskor.

ANNONS

– Hon kom med te och smörgås till alla som behövde, och tänkte på alla. Hon skiljde inte på folk, det var samma omtanke om både huvudrollsinnehavaren Vera Vitali som den som hade hand om b-ljudet.

Hon beskriver hur stark och ovanlig deras vänskap blev.

– Jag är en människa som tycker om att vara ensam, som bor ensam och trivs med det. Men om jag skulle bo med någon annan så är det hon. Vi kunde sitta tysta med varandra tillsammans, och så plötsligt så kom det så mycket ord. Det är konstigt, hon blev som min ena arm.

Marianne Mörck är tagen av Lill-Babs bortgång.

– Jo, det känns jobbigt nu. Jag älskar henne så.

Hon visste att läget var allvarligt när Lill-Babs togs in på sjukhus för en tid sedan.

– Jo, jag visste om det. Men själv skulle hon aldrig ha sagt något. Det märktes aldrig att hon var sjuk eller hade ont någonstans, däremot om någon annan så bara bet sig i tungan så kom hon och erbjöd sin hjälp.

Lill-Babs verkade alltid så stark och frisk, tycker Marianne.

ANNONS

“Hon slutade växa när hon fyllde 32”

– Vi har gått på det här att hon hade evigt liv. Vi tror på myten att hon slutade växa när hon fyllde 32.

Marianne Mörck känner inte Lill-Babs döttrar, men tycker att känns fint att veta att de varit vid hennes sida under den sista tiden.

– Denna elittrio, jag vet att de suttit hos henne hela tiden. De har läst sms för henne och hjälpt henne att hålla kontakten med andra. Det är makalöst att de slutit upp så.

Hon berättar att de haft så roligt ihop då de jobbat och skrattar åt minnet av Lill-Babs under inspelningen av tv-serien, som hade hela sex olika läppglans på sig, och hela tiden smorde på nytt.

– Nu ska jag ha trutvalla igen, sa hon, och så tappade hon hela tiden alla läppglansen runt omkring sig, skrattar Marianne Mörck åt minnet.

För Lill-Babs var både snygg och lite lagom fåfäng, tycker hon, precis som rollfiguren hon spelade i “Bonusfamiljen”. Men hon var också väldigt generös mot andra.

– Om någon frös om fötterna så tog hon av sig sina guldsandaletter och erbjöd dem. Hon bar nog sina guldsandaletter även på sjukhuset, och hade dem under sängen bredvid pottan, säger Marianne Mörck.

ANNONS

Lill-Babs och Marianne Mörck presenterar priset för årets manliga skådespelare i en TV-produktion vid Kristallengalan 2017. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS