News55

Stig Järrel kände sig färdig med Sverige

Stig Järrel
Skådespelaren Stig Järrel utanför Vasateatern. (Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 12 aug. 2024Publicerad: 12 aug. 2024

Stig Järrel var en av Sveriges största skådespelare under sin tid, och av den ”gamla skolan” har han lämnat ett tidlöst avtryck genom sina skådespelarinsatser och uppskattade roller. Efter sin sista roll gjorde han sin sista flytt och lämnade Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stig Järrels skådespelarprestation har varit lysande. Han har medverkat i mer än 100 filmer och 70 teaterpjäser. I hans sista film Trolltider, den älskade julkalendern, spelade Järrel maktmästare Gorm, rapporterar Femina.

Julen 2023 markerade återkomsten av Trolltider. Originalet, som sändes 1979, har länge haft en särskild plats i många tittares hjärtan. Den nya versionen, regisserad av Lisa Farzaneh, bjuder på en modern tolkning av den klassiska berättelsen, men med flera av de välkända karaktärerna intakta. Bland skådespelarna i denna nya upplaga finns Kjell Bergqvist, Nour El-Refai och Malte Gårdinger.

Skådespelerskan Birgitta Andersson i rollen som trollet Tova alias Daisy flankerad av skådespelarna Ted Åstrom i rollen som trollet Kotte och Stig Järrel i rollen som maktmästare Gorm vid TV-ispelningen av 1979 års julkalender “Trolltider” i Stockholm 15 oktober 1979.
(Foto: Jan Collsiöö / SCANPIX / TT)

Flera av de ursprungliga karaktärerna fick en comeback; Fen Dorabella, den sura häxan Mara, vätten, maktmästaren Gorm och det snälla trollet Kotte. I den nya versionen spelas maktmästaren Gorm av Kjell Bergqvist.

Började sin bana tidigt

Stig Järrel föddes den 8 februari 1910 i Malmberget och inledde sin yrkesbana tidigt. Efter att ha flyttat till Stockholm vid tre års ålder, studerade han vid Södra Latin där han blev upptäckt av regissören Alf Sjöberg. Järrel började vid Dramatens elevskola 1929 och blev snart en profil inom både teater och film.

En av hans mest minnesvärda prestationer var rollen som den tyranniska latinlektorn Caligula i filmen Hets (1944). Trots en lysande karriär var det hans roll som maktmästaren Gorm i Trolltider som blev en av hans mest älskade.

Caligula o filem Hets
Stig Järrel som den sadistiske läraren Caligula i filmen Hets inspelad 1944 och som fick Grand Prix i Cannes 1946. (Foto: Scanpix/TT)
ANNONS
ANNONS

Filmen Hets vann Grand Prix i Cannes 1946

Filmen Hets handlar om eleven Jan-Erik Widgren, spelad av Alf Kjellin, som går sista året på ett prestigefyllt läroverk.

Studenten närmar sig och Caligula plågar Widgren med korsförhör i latin. Han beskyller honom för fusk och historien får en dramatisk utveckling.

Filmen Hets spelades in 1944 och tilldelades Grand Prix i Cannes 1946.

Komplicerad relation med sonen

Stig Järrels privatliv kantades av dramatik. Han var gift med Karin Juel och Ingrid Backlin. Det var i sitt andra äktenskap som han fick barnen Henrik och Helen.

Relationen med sonen Henrik skulle komma att bli sårig efter att han skilde sig ifrån modern, Ingrid Backlin.

Sonen Henrik tog moderns parti, när Järrel bestämde sig för att lämna familjen.

ANNONS
Stig Järrel och Aase Kröyer
Stig Järrel, skådespelare. Här med hustrun Aase på den ö de älskade mest av alla platser på jorden – Sicilien. (Foto: Scanpix / TT)

Den sista flytten

När Stig Järrel var 69 år gammal bestämde han sig för att lämna skådespelandet. Trolltider blev hans sista och mest folkkära film.

Han valde att lämna Sverige för att slå sig ner i Frankrike tillsammans med sin tredje stora kärlek, Aase Kröyer där paret sedan levde tills han avled i Monaco 1998, 88 år gammal.

Stig Järrels arv lever vidare, inte minst genom hans oförglömliga roll som maktmästaren Gorm i Trolltider.

Läs också:

Här är älskade tv-klassikern som gör comeback

Jag tappade minnet i tolv timmar

ANNONS

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS