News55

10 möbler vi minns med nostalgi

10 möbler vi minns med nostalgi
Vissa möbler har mer eller mindre försvunnit från våra hem. Foto: Unpslash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 29 maj 2024Publicerad: 29 maj 2024

Inredningen i våra hem har förändrats och vissa saker har helt gått ur tiden. Minns du hur det var förr? Här hittar du 10 möbler vi minns med nostalgi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I takt med att ny teknik har kommit har det också skett omändringar i våra hem. I dagens värld finns inte behov av telefonbänkar, stereoskåp eller cd-ställ. Inte heller kommoder för tvättställ eller stora gammaldags golvur, enligt Stars Insider. Om man inte har dem enbart för den härliga retro-känslan förstås. Många möbler väcker minnen till liv. Och kanske har du rent av glömt bort att en del har existerat?

Lista: Möbler som försvunnit

 1. Telefonbord. Förr hade telefonerna en egen möbel, antingen en bänk eller en möbel med sittmöjlighet för att kunna prata bekvämt. Inte sällan stod den på en plats som till exempel i hallen, eller där det var lämpligt att sitta så ostört som möjligt för samtal.
10 möbler vi minns med nostalgi
Numera behöver inte telefonen en egen möbel i hemmen. Foto: TT

2. Vattensäng. På 70- och 80-talen var det drömmen att ha en vattensäng. En vattentät bäddmadrass fylld med vatten var ett lyxigt inslag i hemmen. Även om de var bekväma var de tunga och svåra att flytta. Dessutom krävdes elektricitet för att reglera termostaterna och det fanns också viss risk för läckage.

3. Arkivskåp. Har försvunnit ut ur tiden med digitaliseringen då vi inte längre har lika stort behov av att spara viktiga dokument i pappersform.

4. Tidningsställ. Fanns i de flesta hem förr i alla möjliga olika varianter, både för golvet och som väggmodell. Numera är det inte så vanligt då de flesta använder läsplatta, dator och mobil.

5. Bidé. Denna inredning fanns i många badrum och hade ett uppsving på 70-talet för den personliga hygienen. Numera är det dock oerhört ovanligt med bidé.

ANNONS
  10 möbler vi minns med nostalgi
  Bidé är ett ovanligt inslag i dagens badrum. Men på 70- och 80-talen fanns det gott om dem. Foto: TT

  6. Syskåp. Handarbetet tog större plats i hemmen förr och det krävdes också möbler och tillbehör. Till exempel syskåp och utvikbara skrin. Även symaskinen skulle ha en egen plats och möbel förstås.

  7. Stereoskåp. Med dagens teknik är det inte längre nödvändigt med stora kabinett för förstärkare, högtalare och två eller tre spelare i olika format. Om du inte är nostalgisk och spelar vinylskivor. 

  8. Cd-ställ. 1988 blev försäljningen av cd-skivor större än vinylskivor. Till detta krävdes också CD-ställ som blev en given möbel i många hem.

  9. Golvur. Nu för tiden ser vi vad klockan är på de flesta av våra tekniska prylar och apparater. Gammaldags klockor som stora golvur är inte längre så vanligt utan fyller mer sin plats i vissa hem av nostalgiska skäl och för att de är dekorativa. De kan vara kära föremål och arvgods, men syns sällan i hemmen hos den yngre generationen.

  10 möbler vi minns med nostalgi
  Vad klockan är behöver vi inte ett längre ett golvur för att veta. Foto: TT
  ANNONS

  10. Kinahyllor. I vardagsrummet skulle fina föremål visas upp och till detta fanns till exempel stora Kinahyllor med viss öppen förvarning för att det fina porslinet och prydnadssakerna.

  ANNONS
  Annelie Sandström
  Annelie Sandström

  Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

  Annelie Sandström
  Annelie Sandström

  Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

  ANNONS