News55

8 tips: Så slipper du myggplågan

8 tips: Så slipper du mygg i sommar
Det finns naturliga knep om du vill undvika mygg utan att ta till kemikalier. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 22 maj 2024Publicerad: 22 maj 2024

Vårvärmen är efterlängtad. Men det innebär också att myggsäsongen är igång. Här får du tips på hur du håller myggen borta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns cirka 2500 myggarter i Sverige, endast ett 30-tal av dessa är blodsugare. Men de kan vara nog så plågsamma att råka ut för. Ett bra tips i förebyggande syfte kan vara att klä sig i ljusa färger, då myggorna dras till mörka färger. Likaså att försöka så stora delar av kroppen. Myggnät och mygghatt är annat som kan användas.

Vissa personer klarar sig dock bättre undan myggor och tycks mer eller mindre oberörda. Här är förklaringen till det.

Lindring vid bett

För de som drabbas är vanliga symtom på myggbett är att huden rodnar och svullnar där du har fått bett. Oftast kliar det också i någon eller några dagar. Du kan lindra klådan med kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel. Att badda med kallt vatten eller kyla med en isbit inlindad i en tygbit kan också kännas skönt.

Det kan vara en snabb och enkel lösning att köpa kommersiella myggsprayer i en butik för att slippa sommarplågan med mygg. Men dessa innehåller ofta starka bekämpningsmedel som är skadliga både för myggor, människor och miljö.

Tips – utan kemikalier

Dagens.se har sammanställt åtta tips med naturliga metoder för att hålla myggorna borta, utan att behöva oroa sig för skadliga kemikalier.

  1. Citronljus: Använd eterisk citronella i hemmagjorda ljus. Placera dem runt terrassen eller trädgården för en myggfri zon.
  2. Lavendel: Myggor ogillar lavendel. Blanda 30 droppar eterisk lavendelolja med två matskedar vegetabilisk olja, som olivolja, och applicera på huden. Det håller myggorna borta och luktar dessutom gott.
  3. Rosmarin: Vid grillfester, släng några kvistar rosmarin på de heta kolen. Doften som frigörs håller effektivt myggorna borta.
  4. Myggavvisande växter: Plantera flera myggavvisande växter som citronella och lavendel i trädgården.
  5. Ät vitlök: Om du äter mycket vitlök kan du utsöndra dess olja genom porerna, vilket fungerar som ett naturligt myggskydd. Observera att detta också kan hålla människor borta.
  6. Neemolja: Denna olja, utvunnen från neemträdet, kan appliceras på huden för skydd mot mygg.
  7. Äppelcidervinäger: Blanda en eller två matskedar äppelcidervinäger i en halv liter vatten och drick det. Om smaken är för bitter kan du söta med socker eller honung.
  8. Undvik stående vatten: Myggor förökar sig i stående vatten. Ta bort fågelbad, vattenskålar för hundar och se till att det inte samlas vatten i rännor eller trädgårdsredskap.
ANNONS

Läs mer:

Här har livsfarlig mygga hittats i Sverige

Myggbett: Därför drabbas vissa mer än andra

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS