News55

Professor rasar mot Björn Ranelid: "Förskräckligt"

Björn Ranelid
Björn Ranelid, 75, retar upp fysikprofessor med sin nya bok där han ifrågasätter evolutionen och Big Bang. Ranelid tar dock lätt på kritiken. "Förstår han blir provocerad". (Foto: Stina Stjernkvist/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 27 sep. 2024Publicerad: 27 sep. 2024

Författaren Björn Ranelid, 75, sticker gärna ut hakan, men nu är han ute på rejält tunn is, anser tung professor. “Farlig mark”, säger han om Ranelids nya bok.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I boken Låt solen lysa över alla barn hyllar Björn Ranelid kunskap, bildning och lärdom.

Men han ifrågasätter också både evolutionen och Big Bang.

Det gör han inte ostraffat. Fysikprofessorn Ulf Danielsson i Uppsala går i taket och anser att Ranelid sprider villolära till skolungdomar.

Professorn mäkta upprörd: “Farlig mark”

“Det är förskräckligt”, säger Ulf Danielsson till SVT som berättar om att Björn Ranelid nu har fått det hett om öronen med sin uttalade skepsis mot de etablerade och vetenskapliga rönen.

Men enligt Ranelid är evolutionen och Big Bang “en tro” utifrån ett “strikt sett” perspektiv.

Professor Ulf Danielsson anser att Ranelid ägnar sig åt kätteri och att hans påståenden är rent skadliga.

“Han är ute på väldigt farlig mark när han skriver sådana här saker. Inte minst med tanke på hur det ser ut nu när det faktiskt finns grogrund för olika typer av fundamentalism och vetenskapsförnekande”, dundrar Ulf Danielsson, som är medlem i Kungliga vetenskapsakademien och en av dem som utser Nobelpristagare.

ANNONS

Björn Ranelid: “Förstår att han blir provocerad”

Björn Ranelid tar kritiken med ro och säger till SVT:s 30 Minuter:

“Jag förstår att han blir provocerad, men jag blir inte provocerad av honom. Jag har en annan rikedom i min själ så jag pratar inte om vad som är farligt och ofarligt.”

Ranelid säger också att han är öppen för att ändra tänkesätt om någon kan övertyga honom på rent vetenskaplig empirisk grund.

Läs även: Björn Ranelid: “Jag är inte självgod” News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS