News55

Carina Lidbom om att byta bana mitt i livet: "Man behöver inte välja"

Artikelbild
Foto: Pontus Lundahl/TT
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 okt. 2021

SÖNDAGSINTERVJUN En bra kvinna reder sig själv - Carina Lidbom om cancern, singellivet och den mentala inställningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

 Carina Lidbom, 64, svarar på en sekund när News55 ringer. Vi har bestämt klockslag och det är en pigg komiker som svarar, nyss hemkommen från en fem veckor lång semester i Bulgarien där hon har både hus och lägenhet.

– Nu är mamma därnere, i lägenheten, berättar hon.

Hon slog igenom med dunder och brak som mamman i ”Sune”-filmerna men har även setts i ”På spåret”, ”Rederiet” och en mängd teateruppsättningar. Nu ses hon i ”Mullvaden” i oktober på Discovery och hon spelade även in ”Beck” under sommaren som fick ställas in. Precis som för alla andra kulturarbetare har det varit tufft för Carina men hon har kunnat fortsätta med de klienter hon tagit sig an som livscoach, något hon utbildade sig till redan 2012 genom kortare småkurser på 6-12 veckor men för sju år sedan gick hon en längre utbildning i USA för att kunna coacha globalt.

– Tack gode gud att jag hade coachingen. Man behöver inte vara det ena eller det andra, jag kan vara skådespelare och livscoach, man behöver inte välja. Jag tar emot klienter cirka två gånger i veckan och under pandemin kunde jag göra det via Zoom eller Skype. I USA har det sättet att mötas på varit vanligt länge men i Sverige har vi tyckt det varit konstigt, nu har det blivit helt accepterat.

När man anlitar Carina som coach får man börja med att skriva ner vad man behöver stöd med, hon jobbar enligt lagen om attraktion och kvantfysik, att inte dra upp och älta gamla saker och händelser som gör att man bara aktiverar de känslorna igen, något man bör undvika.

– De tankar du tänker har du till 90 % redan tänk, det handlar om att bryta tankemönster, göra en förflyttning framåt, förklarar hon.

Carina har även haft uppskattade Instagram-live sändningar med gäster som skådespelare och författare som varit väldigt uppskattat. Mycket tid har tillbringats i skog och mark då hon bor nära naturen och hon går gärna upp väldigt tidigt, mediterar och går på en 50 minuter lång skogspromenad.

­­– Jag använder mig även av periodisk fasta, jag fastar minst 16 timmar om dagen och är nu uppe i 970 dagars fastande, cellerna förnyas, jag mår bra och nu i helgen går jag in i en 36-timmars fasteperiod där jag mediterar och går långpromenader.

ANNONS

Att åldras är inget hon är rädd för utan ser det mer som en ynnest att få leva och berättar om ett starkt minne hon burit med sig sedan barndomen.

– Jag såg en sådan vacker, äldre kvinnan i en korgstol och det minnet har jag burit med mig, det är klart att jag det inte är roligt att se vad gravitationen gör med kroppen men alternativet är heller inte så roligt. När jag var 25 tyckte jag synd om mig själv, nu har jag ett helt annat självförtroende och jag vill inte hålla på med botox eller andra föryngrade saker.

Förra sommaren började Carina med Bodycombat, en kampsport med fokus på smidighet, styrka och balans och tycker det är fantastisk.

– Med gnäll kommer man ingenstans, man får skapa en Facebookgrupp där folk kan gnälla av sig, skrattar hon.

Att vara singel och barnlös är inget hon hänger läpp för. Valet tog hon tidigt i livet och är trygg i det. Utmaningen har varit folks ständiga fråga varför hon inte har barn.

– Det värsta är alla andra människor som går in i den här föreställande livssituationen att man ska skaffa barn för att alla andra gör det. Jag är trygg i det beslutet sedan länge. Att träffa en man är inte helt lätt heller, jag har ett stort behov av att vara ensam och trivs väldigt bra i det.

 Komikern drabbades av bröstcancer 2016, opererades och strålades och hade en tuff period framför sig. Hon valde då att åka till Bulgarien för att vila upp sig och inte låta cancern bestämma när hon skulle bli frisk.

 – Jag bestämde mig för att bli frisk direkt när jag drabbades, har friskförklarat mig själv och mår bra.

ANNONS

Carina, i Söndagsintervjun får man alltid en fråga från personen som intervjuats före dig. Den lyder: Nämn något som gör dig lycklig på hösten.

– Färgerna, de gör mig lugn och får mig att inse att vi är i ständig förändring.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS