News55

Kennedy – USA:s egen "kungafamilj"

Familjen Kennedy
Klanen Kennedy samlade på en och samma bild. En barnaskara som snart skulle komma att påverka USA och hela världen. (Foto: /jfkhyannismuseum.org)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 02 sep. 2024Publicerad: 31 aug. 2024

Det finns ingen enskild familj som påverkat den amerikanska politiken så mycket som familjen Kennedy. Här är deras historia.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inför Ellis Island var de alla lika. Hit kom alla som emigrerat från sina hemländer för att hitta lyckan i det förlovade landet USA.

De hamnade alla i kön till kontroller, utfrågningar och bedömningar. Här var de alla bara ytterligare en individ som skulle igenom det nålsöga som immigrantionsmyndighetens anställda var. Här spelade efternamn och bakgrund ingen större betydelse. Det var en helt jämlik plats.

Italienska immigranter på Ellis Island
Inför Ellis Island var alla lika. Här en grupp italienska immigranter väntande på sin tur. (Foto: WikiCommons/mákvirágok)

För de som klarade sig igenom och släpptes in på New Yorks gator var framtiden ett oskrivet blad som de nu, individ för individ, själva fick se till att fylla med sin livs historia.

Två av de som släpptes igenom och in på amerikansk mark var paret Patrick Kennedy och Bridget Murphy. De kom från en framstående irländsk familj och ville nu pröva sin lycka i USA.

Läs mer här om Patrick och Bridget Kennedys liv

Paret hamnade i Boston där Patrick startade sin verksamhet och snart började familjen växa då parets barn kom till världen.

Yngste sonen framgångsrik

ANNONS

Det var speciellt den yngste sonen, Patrick Joseph “P. J.” Kennedy, som visade sig ha en mycket god känsla för affärer och lade grunden till familjens goda rykte i trakten.

Joe och Rose Kennedy
Joseph Patrick “Joe” Kennedy Sr och Rose Fitzgerald blev paret som satte familjenamnet Kennedy på kartan i amerikansk politik och ekonomi. (Foto: WikiCommons/ Larry Gordon)

Familjens stora klivin i de stora affärerna och den stora politikens sfär kom emellertid med Joseph Patrick “Joe” Kennedy Sr och hans giftemål med Rose Fitzgerald.

ANNONS

Framgångsrikt par

Paret kombinerade ekonomi och politik på ett mycket framgångsrikt sätt, och när deras barnaskara växte till totalt nio, växte också förväntningarna och trycket på vad dessa barn skulle kunna göra för att ytterligare stärka familjens position.

Läs mer här om hur familjen Kennedy växte till en maktfaktor i USA.

När Joes och Roses barn växte upp var de interna förväntningarna, och kanske också kraven, skyhöga. Arvet från familjens framgångsrika förfäder skulle förvaltas och helst också utvecklas.

John F Kennedys familj
Presidentparet John F Kennedy och Jaqueline Kennedy blev symboler för det unga, vackra och framåtsträvande USA. Här på balkongen på familjens älskade sommarställe i Hyannis Port 1962. (Foto: WikiCommons/Cecil Stoughton)
ANNONS

Men olyckan började också följa familjen i spåren. Familjens äldste son förolyckades under andra världskriget, en dotter omkom i en flygolycka, och när sonen John F Kennedy mördades i Dallas under sin presidentperiod var det som att familjens framgångar nu ständigt följdes av hemska motgångar.

Läs mer här om John F Kennedys liv.

Men trots familjens motgångar fanns det fortfarande sprängkraft i namnet Kennedy.

Lillebror tog över

När så sorgen lagt sig efter mordet på John F Kennedy död klev lillebror Robert F fram i rampljuset och kandiderade 1968 för Demokraterna för att bli USA:s nästa president.

Robert F Kennedy
Efter John F Kennedy blev det lillebror Robert som fick ta över familjens förväntningar. (Foto: WikiCommons/Warren K. Leffler)

Med goda opinionssiffror i bagaget såg framtiden ljus ut för Robert F, men även denna gång kom en kula från en politisk motståndare att ända hans livs bana.

Läs mer om Robert F Kennedy här.

ANNONS

Så när nu Robert F Kennedys son och namne, Robert F Jr, just har avslutat sin presidentkampanj och oväntat och, enligt familjen ovärdigt, lämnat sitt stöd till Donald Trump, kanske det är den slutgiltiga spiken i kistan för familjen som under 100 år har färgat USA:s politik som ingen annan.

Är Robert F Kennedy Jr:s presidentkampanj den sista politiska storsatsningen vi kommer få se från familjen? (Foto: WikiCommons/Gage Skidmore)

Läks mer om Robert F Kennedy Jr här.

Läs också mer om familjen Kennedys historia här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS