News55

Kung Charles får rejält lönepåslag

Kung Charles
Storbritanniens kung Charles III får en fet löneökning. (Foto: (Hannah McKay/Pool Photo via AP / TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 25 juli 2024Publicerad: 25 juli 2024

Kung Charles får en betydande ökning av sin officiella inkomst, med det suveräna bidraget som stiger från 86 miljoner pund för 2024-2025 till 132 miljoner pund för 2025-2026.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Denna ökning kommer från vinsterna som genererats av engelska kronan, sammanlagt 1,1 miljarder pund under 2023-2024.

Vinsterna från kronogodset har mer än fördubblats, från 443 miljoner pund föregående år, huvudsakligen drivet av intäkter från försäljning av aktier och havsbaserade vindkraftsprojekt. Som laglig ägare av havsbotten har den engelska kronan ansvar för att auktionera ut havsbaserade vindrätter.

Rustar upp Buckingham Palace

Det ökade suveräna bidraget kommer att användas för att slutföra den pågående renoveringen av Buckingham Palace, som är planerad att vara klar till 2027. Efter att renoveringen är klar, kommer en översyn av bidragets nivå att genomföras för att säkerställa att finansieringen för monarkins arbete är rimlig

Hertigdömet Cornwall

Prinsen av Wales, William, har fått 23,6 miljoner pund i inkomst från hertigdömet Cornwall. Dessa medel täcker kostnaderna för prinsens och prinsessan av Wales och deras barn. Som sin far betalar William skatt på sina inkomster efter att officiella kostnader har dragits av.

En rapport från National Audit Office (NAO) indikerar att renoveringen av Buckingham Palace har hanterats väl trots vissa kostnadsökningar orsakade av strukturella skadort. I slutet av mars hade projektets nettoutgifter uppgått till 238,9 miljoner pund, vilket är 65 procent av den totala budgeten på 369 miljoner pund.

Officiella engagemang

ANNONS

Under året har kungafamiljen deltagit i över 2 300 officiella engagemang, både i Storbritannien och utomlands. Kung Charles deltog i 464 engagemang trots sin cancerdiagnos, medan drottningen genomförde 201 stycken.

Frogmore Cottage, som tidigare renoverades för hertigen och hertiginnan av Sussex, står nu tom. Efter att prinsessan Eugenie bodde där med sin familj, finns det inga nya hyresgäster i fastigheten.

Ökningen av det suveräna bidraget och de ekonomiska förhållandena kring detta belyser hur kronans betydelse i det brittiska samhället.

Läs även: Kung Charles tillbaka på jobbet News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS