News55

Lekfull träning för att bli Sveriges drottning

Estelle
STOCKHOLM 20240606 Prinessan Estelle anländer för att delta i torsdagskvällens nationaldagsfirande på Skansen i Stockholm. (Foto: Claudio Bresciani / TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 08 juli 2024Publicerad: 08 juli 2024

Det är fascinerande hur lärande flätas in i vardagen när man föds in i en kungafamilj. Till skillnad från kung Carl XVI Gustaf som invaggades i sin roll från dag ett har prinsessan Estelle fått en mer informell inskolning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hennes generation prinsessor i kungahuset har fått en lekfull träning, något som Victoria bestämt.

Victoria – Den perfekta efterträdaren

Det finns ingen mer lämpad än kronprinsessan Victoria att ta över rodret den dagen kung Carl XVI Gustaf är redo att kliva av tronen. Vänlig, varmhjärtad och glad ser hon livet från ett ljust perspektiv, enligt Svensk Damtidning.

Prinsessan Estelle
STOCKHOLM, SVERIGE 20240606 Kronprinsessan Victoria, prins Oscar, prinsessan Estelle och prins Daniel under torsdagskvällens nationaldagsfirande på Skansen i Stockholm. (Foto: Claudio Bresciani / TT )
ANNONS

Att lära sig kungliga plikter: Lek och allvar

Rollen som kunglig representant skapas inte på en dag. Det finns inget CV för den rollen. Istället föds man in i en titel som man tekniskt sett bär livet ut och som man skolas in i. Det är en livslång inlärningsprocess, jämförbar med att lära sig ett språk som aldrig tar slut.

Prinsessan Victoria minns hur hon ständigt följde med sina föräldrar på olika evenemang för att skolas in i rollen som kronprinsessa. D

et var en förberedelse för att en dag kunna bli drottning och ta över den ledande positionen i kungahuset som Sveriges regent.

ANNONS

Hennes nyfikenhet och glädje i att delta gjorde inskolningen lättare, och hon har fullföljt sitt ämbete med högsta lojalitet.

En livslång inlärning för prinsessan Estelle

Prinsessan Estelle har fått en annan inlärning än den mer traditionella skola som Victoria gick igenom för att bli en värdig prinsessa.

Istället för att följa konventioner och oskrivna regler, har Victoria valt en mer pedagogisk väg för sin dotter.

Estelle har fått vara barn, till skillnad från många andra prinsar och prinsessor vars liv formas av plikt och formaliteter. Livet som prins eller prinsessa innebär fler skyldigheter än vad många är medvetna om.

En flytande engelska

Man kan sammanfatta livet i slottet som glamoröst på ytan, men fyllt med krav och förpliktelser från insidan.

Redan 2013 blev det känt att Victoria och Daniel sökte en barnflicka via en exklusiv brittisk agentur.

ANNONS

Inlägg om kungafamiljen på sociala medier var strikt förbjudet. Syftet var att Estelle skulle ges chansen till tvåspråkighet på naturlig väg, vilket gett Estelle en skolning i brittisk engelska sedan barnsben.

Glamour och förpliktelser

När prinsessan Estelle blir äldre och tar studenten, lär hon, liksom kungen och kronprinsessan före henne, få ett skräddarsytt akademiskt utbildningsprogram som ska förbereda henne formellt för sitt framtida uppdrag.

I TV dokumentären Kungliga slottet förklarade Victoria grundprincipen med att skola in sina barn kontinuerligt i kungliga formaliteter:

”Dels för att de ska känna till var de är och var de befinner sig, men också för att de ska ha förståelse, respekt och ödmjukhet inför det som de får uppleva och de miljöer de får vistas i. Sedan också att de vet Sveriges och Stockholms historia, absolut”.

Livet i kungahuset: Inte för alla

Inte alla vill underkasta sig de kungliga förpliktelserna. Chris O’Neill, som är gift med prinsessan Madeleine, tackade nej till att bli en formell medlem av kungafamiljen.

Detta visar att livet i en kungafamilj inte är enkelt, och att det finns många utmaningar att möta på vägen mot tronen, även efteråt.

ANNONS

De skapar oreda i kungahusen

Borta bra, hemma bäst: Nu flyttar Madde hem

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS