News55

Marie Göranzon om äktenskapet: ”Jag har kämpat”

Artikelbild
STOCKHOLM 2019-04-05 Skådespelaren Marie Göranzon Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT / Kod: 30312 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) **
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 mars 2022

Hon är en av våra största stjärnor på vita duken och har roddat barn och karriär. Men allt har ett pris.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skådespelerskan Marie Göranzon, 79, har setts i bland annat ”Fanny och Alexander”, Kung Lear” och ”Katt på hett plåttak”. Privat är hon gift med kollegan Jan Malmsjö sedan 1974 och paret har sonen Jonas tillsammans.

Marie har haft sitt andra hem på Dramaten i Stockholm under nästan sex decennier och hon och maken hade under en period husets största loger och har spelat mot varandra i ett tjugotal pjäser.

Men det är en sak att få det att flyta på scenen, i verkliga livet har det ibland varit annat ljud i skällan då Marie tyckt sig få ta mycket ansvar över familjen.

–  Vi har jobbat mycket båda två. Hushållsarbetet har legat på mig: mat, tvätt, städ, föräldramöten, läxläsning, allt gjorde jag och mina jämnåriga vänner, för den delen. Jag har ju kämpat för att det ska bli mer jämställt men personligen misslyckats totalt med det. Jag hade väl höga krav också, ville att allt skulle vara perfekt så att ingen skulle kunna klandra mig för att mina barn inte var rena och snygga, berättar hon i DN.

Men trots att de båda levt och jobbat så nära varandra har de en grundmurad kärlek som stått stadig genom livet, något Marie är tacksam över även om hon ibland frågat sig varför de fortfarande är tillsammans.

– Vi har faktiskt frågat oss det själva många gånger. Janne spelade ofta i Malmö, då fick vi sakna varandra. Vi rotade inte i den andras liv när vi var isär, det var ganska skönt för båda, tror jag. Men det finns en stor kärlek och passion i botten. Vår första upplevelse av varandra var väldigt stark och den finns kvar som ett minne i kroppen. Det har nog varit avgörande, för ingen av oss har varit beroende av den andra ekonomiskt.

Nu är hon aktuell i titelrollen i Marie-Louise Ekmans uppsättning av August Strindbergs ”Fröken Julie”, där hon spelar mot Krister Henriksson som hade premiär 2 mars.

– Det gäller att försöka komma in i Julies känsla av förnedring. Jag har inte varit tillsammans med en man ur en klass långt under min och upplevt att jag därmed fallit eller förlorat mig själv, men jag har varit med om förnedring, det har alla. Det gäller att återskapa det förnedrande minnet, som en inlevelse.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS