News55

Så fördelas miljonerna i kungafamiljen

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 26 apr. 2022

Kronprinsessan får mest av barnen. Det hänger ihop med fler uppdrag för kungahuset, men också för att den kvinnliga garderoben är dyrare. För första gången redovisas pengafördelningen i den kungliga familjen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det svenska kungahuset får närmare 150 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar årligen. Hälften av det går grovt räknat till driften av slotten och resten till vad som kallas det kungliga apanaget, alltså i fjol cirka 74 miljoner kronor.

Hur mycket som går direkt till kungligheterna har tidigare varit hemligt, men i årsredovisningen för 2021 framgår tydligare hur mycket som går till var och en i vad som kallas rambeloppet, 13,6 miljoner kronor av det 74 miljoner stora apanaget.

Mest till kungen

Kungen och drottningen fick 8 miljoner, kronprinsessan Victorias familj fick 4,5 miljoner kronor och prins Carl Philips familj 1,1 miljoner kronor. Att barnen inte får lika mycket, prinsessan Madeleine får dessutom inget alls, har sina skäl.

– Det beror på att de har helt olika roller, och vilka kostnader som är förenliga med de här rollerna. Annars brukar man kanske säga att i en vanlig familj ska barnen få lika mycket pengar, men så är det alltså inte här, säger hovets ekonomichef Jan Lindman.

Han beskriver de här pengarna som merkostnader av privat natur som de har i förlängningen av deras uppdrag. Det handlar till stor del om att, i brist på vanlig lön, bekosta sin vardag, om än en ekonomiskt lyxigare vardag än för gemene man. Det kan vara en del av deras boendekostnader, på Drottningholm och Haga, men också kläder för officiell representation.

– Och det förstår man ju direkt, att det är högre kostnader för damerna än för herrarna, säger Jan Lindman.

ANNONS

Privata pengar

ANNONS

Huvudregeln är att allt ska redovisas med fakturor och kvitton.

Ytterst är det kungen som bestämmer rambeloppets storlek och fördelning, men han får ett underlag från kansliet att ta ställning till, enligt Lindman.

Förebilden till den nya öppnare redovisningen, som bygger på riksdagens beställning, är det danska kungahuset.

Vid sidan om apanaget har den kungliga familjen även en privat förmögenhet, vars storlek är hemlig. Köp av privata bilar, båtar och fastigheter bekostas av egna ärvda pengar.

– I grunden kommer den (den privata förmögenheten) i ganska hög utsträckning, så vitt vi har kunnat utreda, från Karl XIV Johan, men också från en del ingifta prinsessor på 1800-talet, säger Jan Lindman.

Olle Lindström/TT

Fakta: Hovets verksamhet i korthet

TT

ANNONS

I fjol fick de Kungliga hovstaterna 147,9 miljoner kronor i ordinarie anslag från staten. Ovanpå detta beslutade regeringen i fjol om ett tilläggsanslag till Slottsstaten på 30 miljoner kronor som en konsekvens av ett kraftigt ras för besöken inom visningsverksamheten i spåren av pandemin.

Kungliga hovstaterna är uppdelade på Slottsstaten och Hovstaten, som delar på de 147,9 miljonerna.

Slottsstaten har hand om de kungliga slotten. Hovstaten finansierar statschefens verksamhet och statschefens och dennes familjs kostnader.

Källa: Kungliga hovstaternas verksamhetsberättelse

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS