News55

Så smarta är kändisar och politiker – här är resultatet på deras högskoleprov

Så smarta är kändisar och politiker - här är resultatet på deras högskoleprov
Jan Emanuel och Sara Skyttedal från Folklistan har båda skrivit högskoleprovet. Foto: Anders Wiklund / TT 
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 15 apr. 2024Publicerad: 15 apr. 2024

Hur smarta är Sveriges kändisar och ledande politiker? Vi listar och jämför deras resultat på deras högskoleprov.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I helgen gick tusentals svenskar till olika salar runt om i landet för att skriva högskoleprovet. Högsta möjliga resultat är 2,0. Lägsta möjliga resultatet är 0,0. Snittet ligger runt 0,9. 

Miljöpartiet sticker ut

Miljöpartiet har gått trögt i opinionen under en längre tid. Annat var det under Maria Wetterstrand och Gustav Fridolins epok. Då var partiet det tredje största partiet efter Socialdemokraterna och Moderaterna. 

Duon sticker också ut bland politikerna som skrivit högskoleprovet. Den gamla utbildningsministern Gustav Fridolin skrev nämligen full pott, 2,0. Det gjorde även hans tidigare parhäst Maria Wetterstrand. 

ANNONS

Resultaten för dagens partiledare

Tyvärr är det flera av sittande partiledare som aldrig har skrivit högskoleprovet. I databasen finns det inga resultat från S-ledaren Magdalena Andersson, C-ledaren Muharrem Demirok, V-ledaren Nooshi Dadgostar eller statsminister Ulf Kristersson. 

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) skrev högskoleprovet 2005
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) skrev högskoleprovet 2005. Foto: Jessica Gow / TT

Kristdemokraternas Ebba Busch fick 1,3 när hon skrev provet 2005, rapporterar TV4. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson fick 1,3. Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson, som är partiledare för L, och som talar mycket om vikten av utbildning och skolgång fick 1,5. 

ANNONS

Nuvarande språkröret för Miljöpartiet Daniel Helldén fick även han 1,5 när han skrev högskoleprovet. 

Folklistan har varit i ropet den senaste tiden. Vem presterade bäst? Den tidigare kristdemokraten Sara Skytterdal och socialdemokraten Jan Emanuel Johansson fick 1,6 respektive 0,8 poäng när de skrev provet. 

Höjdhoppsfajten

Stefan Holm och Patrik Sjöberg hade en klassisk dialog i samband med att de båda var med i “Mästarnas mästare” 2010. Holm lyfte fram att han hoppats högst flest gånger, medan Sjöberg lyfte fram att det var han som hoppade högst av de båda medaljörerna. 

Men vem är bäst på högskoleprovet. Båda har skrivit. Patrik Sjöberg hoppade högst, men han vinner inte högskolefajten. Göteborgaren fick 1,2 medan värmlänningen Stefan Holm noterades för 1,4. 

Programledare – TV4-profil i topp

Bland programledarna är resultatet olika. I toppen finner vi TV4-profilen Jenny Strömstedt som skrev 1,8 på högskoleprovet. Tilde de Paula fick 1,2 och Tina Nordström 0,2. 

Komikerduon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson har även de skrivit provet. Filip Hammar fick 1,2 och Fredrik Wikingsson 1,7. 

ANNONS
Tabell över resultatet på högskoleprovet bland svenska kändisar och politiker
Resultatet på högskoleprovet bland svenska kändisar och politiker varierar kraftigt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS