News55

Stan Smith: Från tennisstjärna till modeikon

Stan Smith
Tennis- och modeikonen Stan Smith. (Foto: AP / Michael Dwyer / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 12 juli 2024Publicerad: 12 juli 2024

Stan Smith är ett namn som beroende på din ålder, kan betyda två helt olika saker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För den yngre generationen är det namnet på en ikonisk lädersko från Adidas, medan äldre generationer förknippar namnet med en lång amerikansk tennisstjärna med mustasch.

adidas stan smith
De klassiska skon – Adidas Stan Smith. (Foto: Adidas)

Att vara en ikon inom ett område är imponerande.

Men att bli en ikon inom två områden är en prestation som få kan stoltsera med. Smith är en av få, tack vare både sin framstående tenniskarriär och sitt ofrivilliga inträde i modevärlden genom den berömda Adidas-sneakern.

“Folk blir ibland förvånade över att det faktiskt finns en person kopplad till det namnet,” säger Smith med ett skratt i en intervju med CNN. “Det har varit intressant och roligt på många sätt att se folks reaktioner när de får reda på att det faktiskt fanns en tennisspelare som heter Stan Smith.”

En tenniskarriär av rang

Smiths tenniskarriär är lika imponerande som hans inverkan på modevärlden.

Han växte upp i Pasadena, Kalifornien, där han blev upptäckt av en lokal tennisklubb som stöttade unga talanger.

ANNONS

Smith blev en del av USA:s Davis Cup-lag och spelade en nyckelroll i att bryta Australiens dominans i turneringen 1968. Hans framgångar på tennisbanan nådde sin höjdpunkt när han vann Wimbledon 1972.

Under 1960-talet och början av 1970-talet genomgick tennissporten stora förändringar, inklusive övergången från en amatörsport till en professionell.

Smith var en del av denna förändringsvåg och spelade en viktig roll i bildandet av Association of Tennis Professionals. Detta efter att ha bojkottat Wimbledon år 1973 i protest mot behandlingen av den jugoslaviske spelaren Niki Pilić.

ANNONS

Vänskapen med Arthur Ashe

En av de mest betydelsefulla relationerna i Smiths liv var hans vänskap med Arthur Ashe. Ashe var den första afroamerikanen i USA:s Davis Cup-lag.

Smith bevittnade de orättvisor som Ashe fick utstå och deras vänskap blev djupare genom åren. Tillsammans med sin fru och Ashe hjälpte Smith även den sydafrikanske tennisspelaren Mark Mathabane att fly från apartheid och få en utbildning i USA.

Från tennisbanan till sneakerhyllor

På 1970-talet började det bli allt vanligare att bära sneakers till vardags, utanför gymmet.

ANNONS

Stan Smith-skon, som först blev lanserad på 1960-talet och ursprungligen bar namnet på den franske tennisspelaren Robert Haillet, blev en del av denna trend.

När Adidas tog beslutet att expandera till den amerikanska marknaden såg de Smith, dåvarande US Open-mästaren, som den perfekta ambassadören. På Wimbledon 1972 gick Smith med på att bära skon, genom hela turneringen.

Så småningom bytte Adidas ut Haillets namn mot Smiths och hans ansikte prydde plösen på skon.

Populariteten för Stan Smith-skon ökade kraftigt. Särskilt bland unga fotbollsfans i Storbritannien och inom hiphopkulturen på 1980-talet, ledd av grupper som Beastie Boys och RUN-D.M.C.

Skon blev en symbol för stil och kultur, omfamnad av olika samhällsgrupper världen över.

Arvet efter Stan Smith

Stan Smiths liv och karriär är ett bevis på hur sport och mode kan bli sammanflätat och skapa ett varaktigt arv.

Hans namn har blivit synonymt med både tennissuccé och tidlös stil.

ANNONS

Smiths berättelse är inte bara en framgångssaga inom sport och mode, utan också en berättelse om vänskap, rättvisa och att göra en skillnad i världen.

Från tennisbanorna till sneakerhyllorna har Stan Smiths namn och arv fortsatt att inspirera och påverka generationer.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS