News55

Tomas Ledin fjärran från pensionstankar: Nu aktuell med ny skiva och turné

Thomas Ledin närvarar vid allsång på Skansen
STOCKHOLM,13 juni 2024. Tomas Ledin medverkar när Allsång på Skansen presenterar sommarens artister på Sollidenscenen. (Foto: Claudio Bresciani / TT )
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

Tomas Ledin är Att arbeta tycks finnas i artisten Tomas Ledins blod: Han är fjärran från pensionstankar och inte beredd att ge upp musiken som han lever för.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en intervju med Svensk Damtidning kommenterar han frågan:

“Jag har varit med ett tag. Det gjordes en långfilm på mina låtar, en del av mitt hjärta. Jag hörde att det är ett bra sätt att avsluta sin artistkarriär. Men jag är inte redo att avsluta någonting”.

Tomas Ledin har alltid varit en av de folkkäraste artisterna i landet. Vid 72-års ålder är han fullt aktiv och sommarprogrammet är fullspäckat.

Tomas Ledin firar 50 år som artist och fyller 70 år.
STOCKHOLM Den 25 februari 2022. Tomas Ledin firar 50 år som artist och fyller 70 år. Han firar födelsedagen med en show i Avicii Arena. Foto Anders Wiklund / TT 

Folkkär i artist som tänker på sin publik

Det blev förstås stort firande när han fyllde 70 år för ett par år sedan och samtidigt firade 50-års jubileum som artist på Avicii arena. Det var mitt under pandemin och en planerad turné ställdes in, vilket Ledin förstod. 

Han vägrade dock att ändra datum för sin konsert för att ge plats åt TV-sändningar av Musikfestivalens deltävling på samma datum.

Det visar hur mycket Tomas Ledin tänker på andra. Det orubbliga beslutet riktade sig främst till publiken som köpt biljetter och skulle komma från landets alla hörn för att se hans 70-års konsert. Hur skulle det ens vara möjligt att svika dem?

ANNONS

Tomas Ledin är numer också hedersdoktor, en titel som Mittuniversitetet gett honom med hänseende att han bidragit till svensk forskning. Det var en ärofull och glädjande överraskning.

ANNONS

Släpper nytt album och ger sig ut på turné

På midsommarafton släpper Tomas Ledin nytt album som han valt att kalla “Viker inte ner mig“.

Man känner igen Thomas Ledins stil, men med aningen mörkare inslag än tidigare. 

Mycket riktigt förändras man med åren och får en annan livsinställning. Som 72-åring skriver han inte om kärlek på samma sätt som när han var 27, kommenterar han.

“Det är några sånger med kärleksteman där det går fel och det inte blir som man vill. Jag har kanske tagit fasta lite mer på mörkret” berättar han för Sveriges Radio

En turné med 14 konserter i Norge, Sverige och Finland är också inplanerad. 

Tomas Ledin med sina söner John och Theo
Den 21:a Maj i Stockholm. Tomas Ledin med sina söner John och Theo anländer till Polarpriset 2024, som delas ut på Grand Hotel i Stockholm. (Foto: Jessica Gow / TT)
ANNONS

Tillbaka till sina rötter på Höga kusten

En del av Tomas Ledins fullspäckade schema i sommar tar honom tillbaka till Höga Kusten där han spenderat somrarna i den lilla byn Lövvik med sina far- och morföräldrar. 

När han återvänder till sin barndoms trakter infinner sig ett lugn som är knutet till platsen och minnen han har därifrån. Det är här hans hjärta finns och att fortfarande kunna känna den där tacksamheten är en slags lycka som är svår att beskriva. 

“Att en bygd kan få dig att känna dig så – han letar en stund efter ordet – hel”, berättar han för ICA-kuriren.

Vill ge nåt tillbaka

Den där tacksamheten Tomas Ledin känner till den lilla byn med 80 invånare gör att han vill ge något tillbaka. Det har alltså ingenting med pengar att göra. Det kommer direjt ur hjärtat och handlar om platsen men också om sitt ursprung.

Med bygdespelet “Höga Kusten – sanningar och skrönor på sågverkens tid” hyllar han trakten och dess invånare. Det blir premiär den 11 juli 2024 på Höga Kusten Friluftsteater. Medverkande är bland andra Morgan Alling, Sussie Eriksson. Manus Pär Nymark, regi Markus Virta.

Läs också:

ANNONS

Tomas Ledin om sin saknade mamma

Här ryter Ledin ifrån: “SVT var respektlösa”

Artisten kvitterar ut 3,3 miljoner

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS