News55

Ensam - det är aldrig för sent att få vänner

Det är aldrig försent att träffa vänner.
Det är aldrig försent att träffa vänner, inte heller sent i livet. (Foto:Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 maj 2024Publicerad: 16 maj 2024

Ensam? Aldrig för sent att få vänner. Man kan få vänner sent i livet och man kan göra saker man aldrig gjort tidigare. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Först när Yvonne blivit pensionär kände hon sig ensam – hon hade ju inte längre jobbet. Och inga vänner.

På kvällarna när hon tidigare kom hem från jobbet hade hon varit trött, ätit middag och tittat på TV eller läst. Det hade räckt. HJ rapporterar.

Trots ett liv i ensamhet, hade hon inte känt eller tänkt på det tidigare som något negativt. Att leva ensam var skönt: hon behövde ju inte prata när hon inte hade lust eller ta hänsyn till någon annan. 

Att prata har aldrig varit Yvonnes grej – speciellt inte med främmande personer. Inte förrän hon träffade en ny väninna sent i livet – idag hennes enda vän som hon kan prata hur mycket som helst med. Orden flödar på och besöken har blivit många.

Fick första väninnan när hon var pensionär

Yvonne är inte ensam längre. Tvärtom, har hennes liv fått en ny mening med sin nyfunna väninna.

De skriver dagligen till varandra och träffas när de kan. Väninnan bor i en annan stad några mil bort. Det var genom kompisdejting på nätet som de träffades. 

I början mejlade de intensivt, men efter ett tag föreslog väninnan att de skulle träffas. Till slut blev det så – efter att Yvonne slingrat sig ett tag och väninnan stått på sig. 

ANNONS

Det var Yvonne som besökte väninnan först, och nervöst var det, men efter någon timme och ett par glas vin släppte ångesten. Idag hade hon ångrat sig bittert om hon inte gjort det där besöket. Det förändrade allt.

ANNONS

Kompisdejting – ett växande fenomen

Kompisdejting växer. Det menar i alla fall Claudia Gård, som grundat appen Gofrendly. Den riktar sig till kvinnor som vill skaffa nya väninnor. SVT rapporterar.

Gofrendly har många tusen användare och bara kvinnor kan bli medlemmar. Kvinnor i alla åldrar kan träffa andra kvinnor på flera olika sätt genom appen.

Ett sätt är traditionell dejting som innebär att medlemmar kan kontakta andra medlemmar som de tycker verkar intressanta.

Liksom vanlig dejting bygger en fortsatt kontakt genom Gofrendly på att man klickar och ”passar ihop.” Det gäller ju alla typer relationer, även vänskapliga – man måste passa ihop, vilket inte alls innebär att man måste likna varandra.

Ett annat sätt är att träffa kompisar genom Gofrendly är att skapa event och lägga ut i nyhetsflödet eller själv anmäla sig till något event som verkar kul.

Exempel på aktiviteter är restaurangbesök, pubkvällar, biograf- eller teaterbesök, promenader och resor. Event kan vara vara öppna för alla eller privata. 

ANNONS

Man kan alltså välja vilka man vill bjuda in när man skapar ett event.

Övervägande andel kvinnor

Ett annat vanligt sätt att kompisdejta är genom kända bloggare, som gör inlägg på ämnet och introducerar personer som söker vänner för varandra.

Gemensamt för båda sätten verkar vara att det är en övervägande majoritet kvinnor som deltar.

Män har förstås lika stort behov av att skaffa vänner, men Claudia Gård tror att det kan bli svårt att kombinera män och kvinnor i en och samma kompisapp. Det kan uppstå osäkerhet om vad andra vill, vilket inte är önskvärt i en app som Gofrendly.

Läs också:

Här kan seniorer hitta nya vänner

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS