News55

Eva Wikner, 71, tipsar om mode och stil för äldre

mode
Eva Wikner vill inspirera inom mode, stil och ålderism. Foto: Jessica Gow / TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 07 maj 2024Publicerad: 07 maj 2024

Eva Wikner är 71 år och influencer. På Instagram delar hon med sig av mode, stiltips och inspiration för äldre kvinnor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Kan en 69-åring gå ut och profilera sig som influencer?”

Den frågan ställde Eva Wikner till sitt nätverk på LinkedIn. Det var tre år sedan och idag jobbar hon som modell och har nästan 20 000 följare på Instagram

På plattformen vill hon inspirera andra äldre kvinnor att våga synas och ta plats. Hon jobbar aktivt med att öka representationen i modebranschen och att göra reklamen mer inkluderande. 

– Produkter som vänder sig till kvinnor i min ålder bör ju marknadsföra sig med modeller i motsvarande ålder. Inte 25- eller 30-åringar. Det börjar ju komma mer och mer, och det vill jag bidra med. Kvinnor i min ålder vill också ha en bh som sitter bra, säger hon i en intervju med Femina.

Wikner beskriver sig själv som åldersaktivist och vänder sig mot att äldre klumpas ihop till en homogen grupp pensionärer.

– Att man räknas bort och utesluts ur vissa sammanhang på grund av åldern, det tycker jag är jättetråkigt och jag gör vad jag kan för att bryta det, har hon berättat tidigare i P4 Dalarna.

ANNONS

Hon återkommer ofta till temat ålderism på sitt Instagramkonto. Men hur ser hon själv på att bli äldre?

– Jag vill göra så mycket som möjligt av den tid jag har. Jag vill försöka hålla mig frisk, pigg och ta hand om mig själv. Men det är klart, häromdagen så pratade jag och min man om: ”Om du dör först. Vad gör du då? Och om jag dör först, vad gör du då?”. Det är ju sådana tankar. De finns ju där, säger hon till Femina och fortsätter:

– Vi vet ju det. Att vi alla ska dö. Och det är därför jag kan tycka att det är så himla märkligt med denna ålderism och synen på äldre människor. Precis som att man inte har koll på sig själv bara för att man är äldre, att man nästan är lite halvt om halvt korkad. Det är man väl säkert inom vissa områden, men då har man ju en kunskap och erfarenhet inom andra områden. Olika åldrar har kanske olika kunskaper och olika fokus.

Wikners bästa tips inom mode

Eva Wikners egen stil är personlig och föränderlig. Hennes kläder får gärna bära på minnen, som kläderna hon köpte 1979 till äldsta sonens dop – en outfit som hon stylar med hatt från Myrorna och jacka från Dalarnas Auktionsbyrå.

I tidningen tipsar hon om mode, hur man kan tänka för att få ihop en bra outfit och hur man bäst kombinerar olika plagg: 

ANNONS

– Det handlar inte om själva kläderna så mycket, utan hur man kan klä sig. Jag tycker ett bra tips är att följa upp med färger så att det inte spretar för mycket. Lägg ut kläder och accessoarer på golvet och se hur det fungerar ihop. Börja inte med för mycket, utan träna dig fram, säger Eva Wikner till Femina och fortsätter:

– Man kan ha lite samma tänk som inredning när man klär sig. Att ha vitt som en grundfärg, för då kan man ha jättemycket färg på andra saker. Sedan är det också roligt att kombinera olika kontraster, alltså färgkrockar och formkrockar.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS