När de kalla, mörka månaderna rullar in är det lätt att känna att vi bara lever för att överleva. Men enligt experter inom psykologi och välmående ska vi istället vända vintern till en period av inre lugn och kreativitet.
Mest läst i kategorin
Enligt Kari Leibowitz, expert inom “vinterpsykologi” och författare till “How to Winter: Harnessing Your Mindset to Thrive in Cold, Dark or Difficult Times” ska vi ifrågasätta varför vi ser negativt på vintern, skriver The Guardian.
“Många känner sig tröttare och mindre sociala på vintern – och det är ett naturligt svar på mindre dagsljus”, berättar hon för The Guardian.
Leibowitz menar att vi behöver anpassa våra förväntningar till rådande omständigheter. Om vi lyssnar mer på vår kropp och våra sinnen behöver vintertiden inte bli så dum – kanske till och med tvärtom.
Lugn och ro
Om du känner dig mindre social under de mörka vintermånaderna föreslår Leibowitz att du dra ner tempot och lever lite tillbakadraget ett tag. Fortsätt att umgås med din innersta krets, även om det blir lite mindre av detta ett tag.
Bjud hem vänner i all enkelhet för att umgås över en middag. Varför inte starta en bokcirkel, spela spel eller ordna med filmkvällar?
“Bjud in vänner för en filmkväll eller laga en stor gryta och bjud in några nära vänner. Det kan ge energi utan att kräva för mycket.”
Senaste nytt
Håll koll på det “verkliga” vädret
Regn, rusk och mörker är föga populärt, men våga dig ut för kortare promenader. Du kommer att må bättre efteråt. Dessutom är det viktigt att röra på sig.
Viktigt: Ta till vara de ljusglimtar som finns, även om det bara är några minuters dagsljus per dag. Det är viktigt både för kropp och själ.
Inomhusaktiviteter och pyssel
När vädret inte lockar till utomhusaktiviteter, tänk på vad som faktiskt kan vara roligare.
Det finns en massa inomhusaktiviteter som du kanske annars inte skulle tänka på, men som du kan upptäcka. En annan sak: Passa på att vila när du känner dig lite seg. Energin återkommer.
Dela upp vintern i “årstider”
I stället för att se vintern som en lång, mörk period kan du försöka bryta upp den i perioder. Samerna delar upp vintern i “höst-vinter”, “vinter” och “vår-vinter”.
På så sätt kan du kanske lättare genomleva vintern och uppleva förändringar i dagsljus på ett nytt sätt?
Hitta tillbaka till ljuset
Den långa mörka perioden kan kännas överväldigande, men ljus – både naturligt och artificiellt – kan göra stor skillnad för ditt välmående.
Dr. Emma Hepburn, klinisk psykolog och författare till “A Toolkit for Your Emotions” rekommenderar att du försöker fånga upp morgonljuset, även om det bara är under en kort promenad.
“Skapa mysiga utrymmen hemma med ljus, ljusslingor och speglar för att reflektera ljuset,” föreslår hon.
Engagera dina barn
Barn ser ofta dåligt väder med helt andra ögon än vuxna. Linda Åkeson McGurk, författare till “There’s No Such Thing As Bad Weather” föreslår dagliga utomhuslekar även i regn och rusk.
“Stampa i vattenpölar, bygga snöfort eller leta efter djurspår är enkla sätt att hålla barnen glada.”
Håll dig i form
Motivation att träna kan vara låg när det är kallt och mörkt, men Matthew Bourke, forskare inom hälsa och välmående, säger att träning under vintern kan stärkas av sidoaktiviteter du tycker om.
“Starta en spellista eller lyssna på en podd för att göra din träning roligare. Att hitta en träningspartner eller gå med i en träningsgrupp kan också hålla motivationen uppe”.
Det behöver inte alls vara ruggigt trots kallt väder. Det gäller främst att klä sig rätt i flera lager. Ofta är vintermånaderna bra för träning eftersom det bruna fettet stimuleras, vilket stimulerar metabolismen.
Ät näringsrikt
En varierad kost är extra viktig under vintern. Dietisten Priya Tew rekommenderar så många olika färger och växter som möjligt i din kost.
“Rotfrukter, fullkorn och en bra blandning av protein och hälsosamma fetter kan ge dig energi när dagsljuset är begränsat.”
Sist: Glöm inte att förse dig med D-vitamintillskott för att undvika trötthet.
Tag hand om husdjuren
Veterinären Michael Lazaris föreslår att man håller pälsen ansad på långhåriga hundar för att det inte ska bildas smutsiga tovor i pälse, De är jobbiga att hålla efter, både för dig och din hund.
Tänk också på att använda balsam eller skor för att skydda hundarnas tassar från vägsalt.
Roligt häng utan skärmtid
För att undvika att yngre barn fastnar framför skärmar rekommenderar Dr Yiannis Ioannou läsning, målning och inomhusdans.
För äldre barn är brädspel och kreativa projekt utmärkt.
“Att engagera barn i matlagning kan också vara ett sätt att skapa goda vanor,” tillägger han.
Läs också:
Fem tips: Så tränar du rätt och bränner fett i kyla
Rusning efter vinterprylar: “Full gas”
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55