News55

Här är 5 tecken på att din hund är lycklig

hund leker
Det finns flera beteenden som lyckliga hundar har gemensamt. Veterinärerna tipsar om vilka. Foto: Janerik Henriksson / TT /
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

De flesta skulle nog säga att de känner sin hund ganska bra. Men våra husdjur kan ju inte berätta för oss exakt hur de mår och ibland kan de vara svåra att avläsa. Är din vovve lycklig på riktigt eller är den bara skicklig på att anpassa sig? 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Veterinärer är förvisso inte bättre tankeläsare än andra, men de har en gedigen utbildning i ryggen. Den amerikanska nyhetssajten HuffPost har intervjuat två veterinärer för att ta reda på vilka signaler man bör hålla utkik efter för att veta om sin hund lever ett lyckligt och välmående liv.

Kroppsspråk

Välmående hundar rör sig avslappnat utan några spänningar, med vikten jämnt fördelad på alla fyra ben.

Öronen ska inte vara bakåtdragna och svansen ska, beroende på vilken ras det är, vara normalt vinklad mot kroppen eller helt “nersläppt”. 

– Hundar som slappar och lapar sol i trädgården eller i hemmet, som ligger på sidan med kroppen totalt avslappnad. Det är, för mig, ett tecken på en hund som är glad och tillfreds med tillvaron, säger chefsveterinären Kristi Flynn till sajten.

ANNONS

Ansiktsuttryck

Även hundens ansikte bör vara avslappnat. Hundar och människor har liknande ansiktsmuskler så vissa uttryck går att känna igen och jämföra, förklarar Flynn. Exempelvis rynkade ögonbryn, som indikerar irritation. 

Men om din vovve har ett lugnt och avslappnat uttryck i ansiktet så är det ett positivt tecken.

ANNONS

Rutiner

Hundar behöver, precis som småbarn, rutiner och en förutsägbar vardag. 

– Det är inte så att de inte vill ha nyheter och spänning, men de vill inte att hela världen ska vara ständigt annorlunda, konstaterar hundpsykologen Kate Anderson för HuffPost. 

Den svåraste perioden är när ägarens schema förändras, exempelvis vid semestrar eller resor. 

Aktiviteter – bra för både hund och människa

Både hund och människa gynnas av rutiner och promenader
Både hundar och människor gynnas av rutiner och promenader. Foto: Johan Engman / SCANPIX 

Hundar behöver olika typer av aktiviteter och motion, både för sin fysiska och mentala hälsa. De behöver röra på sig och utmanas med exempelvis pussel eller delta i någon form av kurs.

Enligt Anderson handlar det om “self-care” och är viktigt för att berika djurets liv. 

ANNONS

Regelbundna promenader och rutiner gör även gott för människans egen hälsa, vilket News55 har rapporterat om tidigare. Vardagsmotionen stärker hjärtat och man sover bättre när man tvingas lägga sig och gå upp vid ungefär samma tider.

Respekt

Alla hundar är olika och har egna personligheter. Vissa är väldigt sociala, medan andra är mer reserverade. Därför är det viktigt att verkligen lära känna sitt husdjur och respektera dess gränser. 

– Det kan vara klurigt att manövrera social press från människor och samtidigt försäkra sig om din hunds välmående, säger Kristi Flynn till sajten.

–  De flesta människor har goda avsikter, men att ge hunden utrymme är jätteviktigt. Det handlar om att respektera hundens gränser. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS