News55

Då gjordes världens första flygplanskapning

Flygplanet som kapades
Det var en Catalina flygbåt som drabbades när världens första kapning var ett faktum 1948. (Foto: WikiCommons/Konflikty.pl)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 27 juni 2024Publicerad: 27 juni 2024

Hur flygplanet skulle kapas, var planerat in i minsta detalj. Det var bara en ganska väsentlig detalj som kaparna missade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Någongång sker allting för första gången. Så även brott och andra olagligheter.

I den reguljära flygtrafikens barndom var det ingen som hade hört talas om flygplanskapning – av den enkla anledningen att det aldrig hade skett någon.

Så när de tre kineserna kliver ombord på Catalina-flygbåten Miss Macao 1948, så är de på väg att skriva in sig i historieböckerna på flera sätt. Dels för att de är på väg att genomföra världshistoriens första flygplanskapning, men också för att de visar sig vara synnerligen klantiga.

Miss Macao var en Catalina
MIss Macao var en Catalina flygbåt som hade 27 passagerare ombord. (Foto: WikiCommons/Ronnie McDonald)

Till en början går allt som tänkt. De tre kineserna hade hört ryktet om att det ombord på flygbåten skulle finnas 10 kilo guld som skulle fraktas från Macao till Hong Kong.

Då flygplanskapning liksom inte ens var uppfunnet, kunde kaparna utan bekymmer gå ombord på planet med de vapen de ansåg sig behöva.

Sparkade upp dörren

Så när flygbåten startat och nått sin cruising altitude, reste sig Chio Tok, en av kaparna upp från sin stol, sparkade upp dörren till cockpit och beordrar kaptenen att ändra kurs.

ANNONS

Piloten Dale Cramer tvärvägrar. Då hotar Chio Tok med att skjuta honom om han inte lyder order – vilket han fortsatt vägrar göra.

Piloten mördades av kaparen
Kapten Dale Cramer dör omedelbart av kaparens tre avlossade skott. (Foto: Okänt)

Sagt och gjort. Tre skott avlossas. Dale Cramer dör omedelbart och andrepiloten träffas också av ett skott och blir medvetslös.

ANNONS

Störtdyker

Ett ögonblick passerar innan planet störtdyker och slår snart, med nosen först, i Pärlflodens vatten med ett brak.

Kraschen blev en stor nyhet
Nyheten att planet störtat blev en stor nyhet dagen efter kraschen. (Källa: tidningsklipp)

Ironiskt nog är en av de andra kaparna den enda som överlever av de 27 som finns ombord. Han räddas av en fiskare som sett kraschen och överlämnas till myndigheterna.

Juridiska svårigheter

ANNONS

Därefter börjar en märklig juridisk runda, där varken Holländska Macao, brittiska Hong Kong eller stor-Kina kan komma till rätta med hur kaparen ska dömas.

Det slutar med att han släpps i frihet tillbaka till sitt hemland Kina.

Men någonstans lurar ändå någon form av rättvisa. Han lever inte länge förrän han mördas. Misstankarna går mot att det är anhöriga till någon av de högt uppsatta kineserna på planet, som agerat efter öga-för-öga-principen och på egen hand sett till att rättvisa skipats.

Läs mer om denna historiska händelse här.

Allt vanligare med ID-kapningar. Dagens PS.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS