News55

Den dolda svenska superentreprenören

Axel Johnson
Axel Johnson är en av Sveriges största entreprenörer och den man som grundade ett svenskt företagsimperium. (Foto: Montage)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Både nu och då hör du namnet Antonia Ax:son Johnson nämnas i samband med nyheter i affärsvärlden. Men hur startade hennes familjeimperium?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ända sedan den industriella revolutionen drog igång i Sverige i mitten på 1800-talet har Sverige visat sig i framkant av världens nationer när det gäller uppfinningar och patent.

Samtidigt som uppfinningsrikedomen var stor fanns det också ett stort antal entreprenörer som kunde snappa upp de nya idéerna och omsätta dem i pengar.

Utvecklingen födde också möjligheter till handel. Både nationellt och internationellt öppnades ständigt nya marknader för både varor och tjänster. Här öppnades också stora möjligheter för den som hade sinne för affärer.

Och en sådan var Axel Johnson.

Axel Johnson, grundaren av hela Johnson-kocernen.
En ung Axel Johnson, som med en privat kassa intjänad på aktieaffärer, grundande det bolag som sedan dess varit en av de stora spelarna på den svenska företagsmarknaden. (Foto: Axel Johnson)

Mannen bakom koncernen, som vi i dag lite lätt kallar Axel Johnson-sfären, var just Axel Johnson. Föddes i Jönköping 1844 som son till sadelmakarmästaren Carl Johan Johnson och Brita Christina Rålin.

Ung och företagsam

Redan som 13-åring i hemstaden visade den unge Axel att han hade sinne för goda affärer. Men det var när han flyttade till Stockholm som 18-åring som det tog fart.

ANNONS

Som anställd som bokhållare i sidenaffären W Ullberg & Co på Myttorget avancerade han snabbt och fick snart ta ansvar för affärens internationella kontakter.

Hela familjen Johnson samlade
Familjen Johnson uppställda framför fotografen, uppklädda inför en skogspromenad i mitten av 1890-talet. Från vänster: Harry, Thorsten, Annie, Axel; Axel Jr och Helge. (Foto: Axel Johnson)

Parallellt med arbetet i sidenaffären blev Axel intresserad av aktier och började bygga upp en privat framgångsrik aktieportfölj som lade grunden till Axels första egna handelsbolag, A. Johnson & Co.

ANNONS

Import och export.

Företaget importerade kol från England och koks från Vestfalen och snart hade verksamheten vuxit så pass att lasterna fyllde hela fartyg.

Och för att maximera verksamheten började Axel Johnson exportera svenskt järn, trä och stål på returfrakterna.

Axel Johnsons första fartyg.
 S/S Annie Therese – Axel Johnsons första stora egna fartyg, döpt efter hans tyska fru. (Foto: Digitalt Museum

Storägare i svenska järnbruk

ANNONS

Handeln med järn och stål till den allt snabbare industriella revolutionen öppnade hans intresse för nya verksamheter.

Under 1800-talets sista två decennier gick han därför in som storägare i några av de framgångsrika svenska järnbruken där Avesta Jernverk AB (ombildat 1883) kom att bli en av juvelerna i hans företagssamling efter att han blivit blivit ensamägare 1905.

Vackra Avesta järnverk som under Axel Johnsons ledning blev oerhört vinstdrivande.
Avesta Järnverk var ett av de bruk som Axel Johnson kom att satsa medel i. Och som han från 1904 kom att bli helägare av. (Foto: Vykort)

För att göra sina laster oberoende av externa rederiers priser och verksamheter grundade han sitt egna rederi 1890, som fick namnet Nordstjernan – det bolag som sedan kom att bli annonspelaren för hela hans företagskonglomerat.

Gammal reklam för Johnson-rederiet
I stället för det utomlands så svåruttalade namnet Nordstjernan används Johnson Linjen för rederiverksamheten. Därför finns et “J” i den rederiflagga som sedan dess har varit Nordstjernans märke. (Foto: Arkiv)

Snabbt växande rederi

Rederiverksamheten, med bland annat den första reguljära traden med malm över till Sydamerika, växte till en otroligt god affär och som gav Axel och hans familj ekonomiska möjligheter, både privat och affärsmässigt, att utveckla såväl företagandet samt egna intressen.

Carolien Berg driver idag Axel Johnson-gruppen
I dag är det Caroline Berg som driver Axel Johnson-koncernen som femte rakt nedstigande generationen “Johnson”. (Foto: Axel Johnson)
ANNONS

Fem generationer senare

Antonia Ax:son Johnson har genom decennier varit en av finansvärldens mest framträdande personligheter.

När Antonia Ax:son Johnson  2015 lämnade över koncernens ordförandeklubba till dottern Caroline Berg var det femte generationen som då tog över familjens fantastiska företagshistoria och hela den sfär av bolag som numera ryms i Johnson-familjen.

En sfär som mår alldeles utmärkt och med en utveckling som Axel själv hade varit stolt över att få ha tagit del av.

Inspirerad av Axel Johnsons livsresa? Här kan du läsa om hur du själv kan bli entreprenör Dagens PS.

Här kan du också läsa mer om Axel Johnson-gruppens fantastiska företagskonglomerat.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS