News55

Gåtan om placeringen av pyramider kan vara löst

Pyramider i Giza
Pyramider i Giza. (Foto: TT/AP Photo/Hasan Jamali)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

En sedan länge förlorad flodarm av Nilen kan förklara varför flera gamla pyramider i Egypten ligger där de ligger, längs med en smal ökenremsa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare tror att Nilen tidigare har varit uppdelad i fler flodarmar än i dag. Ett internationellt team av forskare har nu i en studie identifierat ett segment av vad de kallar för en utdöd arm av Nilen, de har döpt den till Ahramat-armen, det skriver Newsweek.

Flöt förbi 31 pyramider

Bevisen för att den här flodarmen har funnits ligger nu under jordbruksmark, enligt studien löpte den längs östra kanten av Västra öken i Egypten, som är en del av det bredare Sahara, strax väster om nutidens Nilen.

Den drygt 65 kilometer långa Ahramat-armen verkar ha löpt nära förbi 31 pyramider som också ligger längs den östra kanten av öknen. 

Den här pyramidkedjan är den största koncentrationen av pyramider i Egypten och inkluderar de ikoniska pyramiderna i Giza.

Kedjan av pyramider sträcker sig från Lisht i söder till Giza i norr och de byggdes under ett årtusende, med början för 4 700 år sedan. 

Logiskt bygga nära vattenväg

Inga övertygande bevis har kunnat förklara varför pyramiderna är byggda just i det här området, längs med det som nu bara är en smal ökenremsa.

ANNONS

Enligt studiens författare är det logiskt att bygga pyramider, tempel och andra monumentala byggnader nära stora vattenvägar eftersom det underlättar transporten av byggmaterial och arbetare.

Men nutidens Nilen ligger flera mil bort och ingen vattenväg har hittats nära de 31 pyramiderna.

I sin studie hävdar dock författarna att pyramiderna längs med den smala ökenremsan en gång var kopplade till Ahramat-armen.

“Vi föreslår att Ahramat-armen spelade en roll i monumentens konstruktion och att den samtidigt var aktiv och användes som en transportväg för arbetare och byggmaterial till pyramidplatserna”, skriver författarna i studien.

Forskare har även tidigare spekulerat i att en av Nilens tidigare flodarmar kan ha löpt längs med pyramidkedjan, men det har saknats konkreta bevis som stödjer den idén.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS