Hawaii är känt för mycket. Men vad som inte är känt är att en av de sju öarna som tillhör ö-gruppen är privatägd och i stort sett stängd.
Mest läst i kategorin
Jag säger Hawaii – du säger sol. Jag säger Hawaii – du säger Pearl Harbour. Jag säger Hawaii – du säger tropiskt paradis.
Ungefär där någonstans ligger vår gemensamma kunskap om det örike som sedan drygt 100 år är en del av USA.
Den amerikanska närvaron på öriket har självklart förändrat dess samhälle rejält. På de flesta av de sju öarna som Hawaii består av, är den amerikanska kulturen dominerande.
Och speciellt då genom Pearl Harbour. Flottbasen som gjorde Hawaii världsberömt på morgonen den 7 december 1941, då japanskt stridsflyg bombade den sönder och samman
Men Hawaii är mer än bara de stora kända huvudöarna. Av de totalt sju öar som Hawaii består av är det två som inte är exploaterade som de andra. Och den mest udda av de alla är den absolut västliga – Niihau Island.
Speciell historia
Öns historia står för sig själv. Köpt av skotska Elizabeth Sinclair 1894 av den hawaiianske kungen Kamehameha med löftet att ön skulle bevaras som den var och absolut inte exploateras.
Familjen Sinclair kom att hålla det löftet under alla år och gör det än i dag av Elizabeth Sinclairs släktingar Keith och Bruce Robinson som fortfarande äger ön, som nu är en av världens största privatägda landområden.
Senaste nytt
Orörd natur
Stora delar av ön är fortfarande täckt av tropisk regnskog och är helt orörd av människans närvaro.
På ön finns ännu ingen telefon, inga asfalterade vägar. Bilarna är få och de knappa 200 personer som bor på ön lever av det som naturen ger.
Fram till mitten av 1980-talet var det helt förbjudet för icke bofasta att landstiga på ön. Ett av syftena med detta var att bevara den ursprungliga hawaiianska kulturen samt det ursprungliga språket.
Öppet samhälle
Trots avskildheten är det inte något stängt samhälle på ön. Samhället är ytterst levande och de bofasta pendlar mellan öarna för att handla, gå i skolan och ta sig till sina arbetsplatser.
Familjen Robinson har dock öppnat ön något under de senare åren. Genom guidade helikopterturer kan du få se den förbjudna ön från ovan samt, om vädret tillåter, även landa på ön och pröva på den fantastiska dykning som det orörda vattnet erbjuder.
Förbjudet att störa
Dock sker detta på avskilda delar av ön, då turismen inte på något sätt ska störa det liv som de bofasta lever.
Även den amerikanska flottan har fått anlägga en liten bas på ön, som har tillfört öns samhälle den ekonomi som ändå behövs.
Endast solenergi
Bland annat är den öns energibehov som behöver ekonomiska förutsättningar för att kunna hållas i drift. Här är det solenergi som står för 100 procent av energiförsörjningen till öns innevånare.
Familjens Sinclair/Robertsons löfte till kungen har alltså gjort att ön i dag är ett ytterst levande samhälle där Hawaiis ursprungliga kultur finns bevarad.
Läs mer om Den förbjudna ön här.
Läs också om surfparadiset i Danmark. Dagens PS.