News55

Hemliga bilskatten – gömd under jord

Ett garage fyllt med klassiska bilar
Det är mångas dröm att hitta ett garage fyllt med bortglömda bilar. Och det är precis vad som hände i Frankrike nyligen. (Foto: Pandanino)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 24 aug. 2024Publicerad: 24 aug. 2024

Av rädsla för att den anstormande tyska armén under andra världskriget skulle ta bilarna i byn gömdes bilarna under jord – och glömdes bort.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett krig skapar många och konstiga situationer då människan kan agera synnerligen inkonsekvent jämfört med det vanliga civila tillståndet.

Andra världskriget är inget undantag från detta. När den tyska armén jagade fram genom Europa och lade land efter land, stad efter stad och by efter by under sig, spred de rädsla hos lokalinvånarna som såg deras framfart som ett stort hot mot både liv och egendom.

en verklig bilskattgömma
Det är fortfarande många bilar som väntar på sin räddning. Men skicket är tyvärr väldigt dåligt på många. (Foto: Pandanino)

För att rädda undan dyrt och viktigt lösöre, gömdes mängder av saker undan upptäckt så att de inte skulle fastna i tyskarnas händer och därmed gå förlorade.

Gömde undan

Invånarna i en av de många små franska byarna på landsbygden skiljde sig inte från detta resonemang. När tyskarna närmade sig såg de till att garagera många av byns bättre fordon i ett dolt garage i en grusgrop, som sedan grävdes över.

Och glömdes bort.

Vincent Michel är aktiv Urban Explorer och drivs av att hitta övergivna byggnader och bortglömda delar av samhället. Han hade hört rykten om en bortglömd bilgömma på den franska landsbygden och började söka.

ANNONS
En helt dold lokal
Det är bilar tagna från ett vanligt liv på den franska landsbygden. Lite av en tidskapsel. (Foto: Pandanino)

Efter mycket arbete och forskning stod han inför den plats som sades ruva på en hemlighet. I det gamla stenbrottet skulle det finnas ett garage fylld med bilar från andra världskriget.

Och ryktet visade sig stämma.

Inne i ett långt cementerat rum fann han ett antal klassiska bilar garagerade undan den tyska krigsmakten. Då, när de ställdes in, var de förmodligen i bra skick men åren som gömda har tärt hårt på bilarna så att de nu nära på är svåra att flytta.

ANNONS

Några har sålts

Efter upptäckten har några av de bästa bilarna dragits fram och sålts. Men fortfarande står ett antal bilar i mycket dåligt skick och undrar vad som nu ska hända med dem.

Miserabelt skick på några
Har du tid över kanske det kan vara något att ta tag i? (Foto: Pandanino)
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS