News55

Historien bakom bokstäverna D, H och L

DHL
Idag är DHL:s välbekanta blandning av rött och brandgult välkänt över hela jorden. Här är bakgrunden till alltihopa. (Foto: DHL)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 12 juli 2024Publicerad: 11 juli 2024

Ett problem finns till för att lösas. Det tog tre amerikanska herrar till sig när de såg bristen på bra tullklarering. Resultatet blev DHL.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Egentligen gick det inte så bra för Adrian Dalsey och Larry Hillblom. Deras lilla fraktbolag fokuserat på traden San Fransisco till Los Angeles, kämpade faktiskt för att undvika konkurs.

Diskussionen om hur de skulle kunna hitta en mer lönande verksamhet pågick ständigt. Och en dag, när de möttes spå den lokala livsmedelsaffären, hände något i samtalet.

Båda hade noterat att både postens och tullens hantering av tullklareringarna i hamnarna var en trång sektor för rederierna. Speciellt på traden mellan Los Angeles och Honolulu var det extra segt.

De tre som fick en idé, som de trodde på och som de förverkligade på ett sätt som inte lämnar något övrigt att önska. (Foto: DHL)

Saktfärdig hantering och en ineffektiv organisation försenade avlastningar och kostade dagar och veckor i stillestånd för rederierna. Detta måste gå att få till smidigare…

Idén som kom fram var att lösa tulldeklarationerna medan fartygen var till havs. Så när de kom in till hamn, kunde lossningen av lasten påbörjas omedelbart med alla papper klara.

Lösningen blev att alla dokument hämtades i avresehamnen, flögs sedan till ankomsthamnen och gjordes klara i god tid innan fartyget kom fram.

Brist på kapital

ANNONS

För att sätta planen i verket krävdes det dock kapital – något som de båda herrarna led brist på.

En dag träffade de Robert Lynn. En man som hade ekonomin i ordning och som gillade herrarnas idé. Tillsammans bildade de ett bolag och tog deras tre efternamnsinitialer – D, H och L och döpte bolaget kort och gott till DHL.

Företagsidén fungerade utmärkt. Så pass utmärkt att de snart fann att de kunde börja sprida den till fler rutter än bara den första.

1979 började DHL även frakta paket med flygfrakt. Ytterligare en genial idé som fick bolaget att växa kraftigt. (Foto: DHL)

Och DHL växte, och växte och växte. Efterfrågan deras snabba flygleveranser av dokument från dörr till dörr ökade ständigt. Och när de sedan adderade hantering av gods med flygfrakt, växte verksamheten ännu snabbare.

ANNONS

Datorerna gör entré

1983 blev ytterligare ett märkesår i företagets historia, då de tog datakraften till hjälp och införde världens första spårsystem. Varje paket fick ett kollinummer som sedan kunde spåras på sin väg mot mottagaren.

Idag är DHL helägt av Deutche Post och är världens största fraktbolag. (Foto: DHL)
ANNONS

Efter att samtliga tre grundarna hade avlidit av olika orsaker under 1990-talet, började Deutsche Post visa intresse för bolaget.

Bit för bit köptes aktierna i DHL upp av det tyska bolaget och kunde 2002 se sig som helägare av bolaget.

Idag är DHL världsledande inom frakt, har 600 000 anställda i över 220 länder. Omsättningen för denne marknadsledande fraktjätte ligger 2023 på drygt hisnade 900 miljarder kronor.

En bra idé kan vara guld värd. Bokstavligen.

Läs mer om DHL:s historia här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS