News55

Sony – matvaruföretaget som bytte inriktning

Männen som startade Sony
Det numera så välkända företaget Sony startade 1945 med en helt annan produkt på agendan. Men det blev ju ganska lyckat ändå. (Foto: Sony)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 18 aug. 2024Publicerad: 14 aug. 2024

I dag förknippar du förmodligen japanska Sony med musik och hemelektronik. Men det började en gång med något helt annat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om jag säger riskokare – vad tänker du på då?

I min värld användes riskokare förr som en lite lätt nedlåtande benämning på en motorcykel eller bil från Japan. Det var inte direkt något beröm. Körde du riskokare var du lite av en lägre stående figur i asfaltsdjungeln.

Herrarna som grundade det som sedermera skulle bli Sony.
Masaru Iboka och Akio Morita, herrarna som startade med att tillverka riskokare, men som snart startade en helt annan tillverkning. (Foto: Sony)

Men det var faktiskt också med riskokare som megaföretaget Sony en gång startade 1945. Under namnet Tokyo Tsushin Kogyo Kaisha började Masaru Iboka och Akio Morita bygga just riskokare till det krigströtta och prylbehövande japanska folket.

Det var med en riskokare allt började
Det var så här det började. Med en hemmakonstruerad riskokare. Ingen succé på marknaden så produkten övergavs för mångt och mycket mer komplicerade apparater. (Foto: Sony)

Eftersom ris är en av det japanska örikets basprodukter så var de båda herrarnas förväntningar på sin riskokare höga. Men svårigheten att få till en optimal kokmiljö i deras uppfinning (antingen blev riset överkokt eller underkokt) gjorde att satsningen snart lades ned.

Reparationsverkstad

Parallellt med försöket med riskokaren hade de dock drivit en verkstad där de reparerade radioapparater. En verksamhet som gick allt bättre och som snart expanderade med egen tillverkning av diverse telekommunikationsutrustning.

ANNONS
Den första transistorradion.
Sonys första egna transistorradio, byggd för att ha i fickan på stan och lyssna med hörlurar. Skillnaden från dagens telefoner är inte så stor. (Foto: Sony)

Men självklart funderades det också på vad mer som marknaden kunde efterfråga och dessa funderingar landade i musik- och radiospelare av olika slag.

Först ut var en bandspelare som konstruerades och som sålde bra. Men när bolaget i början på 1950-talet fick licensrätt från amerikanska Bell Labs att använda transistorer släpptes 1955 den första transistor-radion, som dessutom var så smidig att den kunde bäras med i fickan.

ANNONS

Nytt namn

Detta blev starten till det Sony som vi känner i dag. Ja, Sony förresten. Det gamla företagsnamnet blev snart helt ohanterbart och 1958 förstod man att ett nytt namn var tvunget att tas fram. Och det kom då att bli just Sony.

Walkman - en dundersuccé
Det var med Walkman som Sony nådde ut till den stora massan. (Foto: Sony)

Sedan dess har västvärlden svämmats över av japansk vardagsinriktad högteknologi från Sony. Det stora genombrottet kom med en trendsättande Sony Walkman som kom att följas av en mängd bärbara spelare av musik.

Läs mer om en modern walkman-utmanare. Dagens PS

ANNONS

Läs också mer om Sonys historia här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS