News55

Stonhenge kan ha en okänd koppling till månen

Månen lyser på Stonehenge. Med hjälp av ett föga känt månfenomen ska arkeologer i sommar försöka ta reda på om Stonhenge medvetet linjerar med månen
Med hjälp av ett föga känt månfenomen ska arkeologer i sommar försöka ta reda på om Stonhenge medvetet linjerar med månen. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 maj 2024Publicerad: 22 maj 2024

Att Stonehenge linjerar med solen är det många som vet, i sommar ska arkeologer med hjälp av en sällsynt månhändelse försöka hitta det välkända monumentets koppling till månen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det förhistoriska megalitiska monumentet Stonehenge, på Salisbury-slätten i sydvästra England, är cirka 4 500 år gammalt, det skriver CNN.

Ramar in solen

Stonhenges centrala axel ligger i linje med sommarsolståndets soluppgång och midvinterntersolståndets solnedgång.

När dagarna är som längst och kortast ramar stenarna på ett dramatiskt sätt in den uppgående och nedgående solen.

På 1960-talet spreds tanken om att Stonehenge på något sätt också är kopplad till månen. 

Clive Ruggles, professor emeritus i arkeoastronomi vid skolan för arkeologi och antik historia vid University of Leicester, säger att det dock inte har utforskats systematiskt.

Som en del av arbetet med att förstå varför Stonehenge byggdes ska arkeologer nu i sommar använda ett ganska okänt månfenomen som inträffar en gång på 18,6 år.

ANNONS

Lunar standstill

ANNONS

Precis som solen går månen upp i öster och går ned i väster. Men månens upp- och nedgång rör sig under en månad från norr till söder och tillbaka igen. 

De nordliga och södra upp och nedgångarna förändras också under en period av 18,6 år. 

När månens nordligaste och sydligaste upp- och nedgång är längst ifrån varandra blir gravitationskraften på tidvattnet större, vilket leder till mer tidvatten och större översvämningar.

Som ett dragspel

“Månuppgången förändras varje dag och om du spårar detta i en månad skulle du märka att det finns en nordlig och en sydlig gräns bortom vilken månen aldrig går upp (eller ned)”, skriver Fabio Silva i ett mejl till CNN.

Han är universitetslektor i arkeologisk modellering vid Bournemouth University i Storbritannien.

Han förklarar att den som tittar på de här gränserna över en period på 19 år skulle märka att de förändras som ett dragspel.

De expanderar upp till en maxgräns, som kallas ”major lunar standstill” och börjar sedan dra ihop sig till en minimigräns, som kallas ”minor lunar standstill”.

ANNONS

Ett major lutar standstill kommer inträffa i januari 2025, men från och med nu och till mitten av 2025 kan månen tyckas befinna sig ovanligt lågt och ovanligt högt på natthimlen.

Månens extrema positioner

Stonehenge är byggt av två typer av sten, större sandstenar kallade sarsen och mindre blåstenar, Stenarna bildar två koncentriska cirklar. 

De stenar som bildar en rektangel runt cirkeln, ligger enligt Clive Ruggles ungefär i linje med månens extrema positioner under ett lunar standstill.

Teamet med arkeologer ska undersöka hur den här anpassningen till månen uppnåddes, om det var genom medveten design och vad det eventuella syftet i så fall var.

Tror på en koppling

Det finns inga skriftliga dokument Stonehenges mening och betydelse, men arkeologer har länge trott att monumentets linjering med solen var avsiktliga. 

Det är dock mycket svårare att säga om Stonehenge också har en koppling till månen.

ANNONS

“Jag tror inte att vi kan säga definitivt, men för mig finns det några bevis som fick mig att tro att det var medvetet,” säger Clive Ruggles till CNN.

En ledtråd är att arkeologer har hittat kremerade mänskliga kvarlevor samlade i sydost, nära den plats där den sydligaste månuppgången kommer äga rum.

Clive Ruggles tror att människorna kan ha varit medvetna om den riktningen av månen och att det blev någon slags helig riktning.

Tusenårigt monument – bra exempel för hållbart byggande

Järn som inte angripits av rost på flera tusen år är imponerande. Hur står ett tusenårigt monument pall mot detta?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS