News55

The Breakers – sommarlyx utan begränsningar

The Breakers
Pampigare sommarhus än The Breakers är svårt att tänka sig. (Foto: Newport Mansions)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 25 maj 2024Publicerad: 23 maj 2024

Som en av världens rikaste skulle ingenting sparas på när Cornelius Vanderbilt II skulle bygga sig ett sommarhus. Och det gav resultat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Du kanske har varit i Djursholm utanför Stockholm. Eller i Marstrand utanför Göteborg. Kanske du har gått runt i kvarteren och fascinerats över alla fantastiska hus som ligger halvt dolda i de bitvis lummiga trädgårdarna.

Efter att ha varit i Newport, Rhode Island i USA, är det svårt att fortfarande bli fascinerad över det som våra förmögna här hemma lämnade efter sig. Inte för att vara elak eller nedlåtande, men jämfört med USA:s mest förmögna var våra rika att betrakta som småhandlare.

Men det är nära på elakt att jämföra. När den industriella revolutionen drog igång i USA på 1800-talet var det en fullständigt blomstrande framtid som fanns för de som hade drivkraften och förmågan att förvalta den.

Cornelius Vanderbilt
Cornelius Vanderbilt – patriarken, commodoren och skaparen av en av USA:s största förmögenheter. (Foto: Library of Congress)

En av de familjer som snabbt byggde upp en enorm förmögenhet var den holländsk-ättande familjen Vanderbilt. Cornelius Vanderbilt var en entreprenör av stora mått och byggde upp ett företagskonglomerat runt shipping och järnvägsbyggade över USA.

När han dog 1877 räknades han som USA:s rikaste och sålunda också en av världens rikaste personer.

Detta faktum genomsyrade självklart hela Cornelius Vanderbilts familj. Men trots att det aldrig saknades pengar var han, eller Commodor som han kallades, noga med att alla familjemedlemmar själva skulle kunna bygga upp sin egen verksamhet.

Cornelius Vanderbilt II
Favoritbarnbarnet Cornelius Vanderbilt II byggde upp en egen ansenlig förmögenhet. Visst – lite hjälp fick han ekonomiskt av både farfar och far. Men först efter att han själv visat vad han gick för. (Målning: John Singer Sargent )
ANNONS

En av de som verkligen levde upp till Commodorens statuter var barnbarnet Cornelius Vanderbilt II, som bland mycket annat engagerade sig stort i New York Central och de järnvägslinjer som hade den centralen som “hemmahamn”.

Med hjälp av både sin far och farfar Commodoren byggde han upp sitt eget imperium och sin egen förmögenhet så att han själv kom att räknas till USA:s ekonomiska elit.

Newport, Rhode Island
Newport, platsen på den amerikanska östkusten där de rikaste byggde sina sommarställen och ägnade sig åt bland annat segling på de fina vattnen där omkring. (Bild: Newportmansions)

Som ekonomiskt oberoende kunde han skapa sig den livsstil han själv önskade. Och det blev kanske inte den mest ödmjuka.

Sökte lämplig plats

För att kunna koppla av från det intensiva affärslivet i New York började han se sig om efter ett lämpligt sommarställe.

The Breakers
The Breakers blev allt annat än ett ödmjukt bygge. Inga kostnader sparades för att skapa ett storslaget sommarslott åt familjen Vanderbilt. (Foto: WikiCommons)

Via affärsbekanta fick han höra talas om att den förmögne tobaksgrossisten  Pierre Lorillard IV hade drabbats av en omfattande brand på hans sommarställe i Newport och nu ville göra sig av med resterna av huset och tomten.

ANNONS
ANNONS

Fantastisk tomt

Vid besök på platsen fann han att huset var en totalförlust men att tomten var fantastisk och precis det som han hade sökt.

Hallen på The Breakers
När du kommit in i entrén möts du av en minst sagt pampig hall. (Foto: WikiCommons/xiquinhosilva)

Tomten köptes 1885 för ungefär motsvarande 160 miljoner kronor och den populäre arkitekten Richard Morris Hunt fick i uppdrag att rita ett nytt sommarhus åt familjen Vanderbilt.

Inga begränsningar

Inga begränsningar fanns för att förverkliga familjens krav, mer än att huset i stort sett skulle vara helt säkrat från brand.

Musikrummet
Musikrummet går nog inte att kalla något annat än hänförande… (Foto: WikiCommons/xiquinhosilva)

Därför valdes en konstruktion där stål och sten blandades för att kunna bygga både starkt och gracilt på en gång. Köket lades för sig så att eldfaran därifrån inte skulle kunna hota huvudhuset.

ANNONS

Två års byggtid

1895 stod så The Breakers, som huset döpts till, färdigt. Ett magnifikt sommarpalats där familjen och vännerna bekvämt kunde dela på de 70 rummens bekvämligheter.

Te i biblioteket
Alice Claypoole Vanderbilt och döttrarna Gladys Vanderbilt Széchenyi och Gertrude Vanderbilt Whitney tar sig en kopp te i biblioteket på The Breakers. (Foto: WikiCommons/William Bruce Ellis Ranken)

Inredningen var ett mästerverk, tillverkat av endast det bästa och mest exklusiva material importerat från olika delar av världen. Delar av den hade köpts på slott i Frankrike och fraktats över och passats in i nybygget.

En stroke tog hans liv

Dock fick Cornelius Vanderbilt II inte njuta av sitt sommarslott så länge. Redan 1899 dog han av en stroke och huset övertogs av hans hustru Alice Gwynne Vanderbilt.

Allt eftersom åren gick på 1900-talet fick familjen Vanderbilt allt svårare att hålla ihop det imperium som förfäderna byggt upp. Kostnaderna för att driva familjens privata fastigheter skenade där The Breakers var ett lysande exempel.

Pampig fasad
I dag ägs The Breakers samt tio andra magnifika fastigheter i Newport av en stiftelse som vårdar husen och deras arv till framtiden. (Foto: WikiCommons/xiquinhosilva)
ANNONS

1948 gjordes därför en uppgörelse med The Preservation Society of Newport County att de hyrde fastigheten för en dollar per år mot att de skötte den samt att familjen Vanderbilt fortsatt fick nyttja den tredje våningen som sin privata.

Såldes till stiftelse

1972 köpte slutligen stiftelsen The Breakers för ungefär 30 miljoner kronor och har sedan dess drivit fastigheten som ett museum över den tid i USA:S historia då det moderna landet byggdes upp av driftiga entreprenörer.

I dag är The Breakers Rhode Islands mest besöka turistmål med knappt en halv miljon besökare årligen. Och har du vägarna förbi, så missa inte att besöka det och omgivningen. Det är en makalös plats att insupa gångna tiders atmosfär på.

ANNONS

Läs också om en annan fantastisk fastighet som tillhört den framgångsrika familjen. Dagens PS.

ANNONS

Provsmaka The Breakers genom en virtuell tour i den fantastiska fastigheten

Lär mer här om andra fantastiska fastigheter från denna ekonomiska stormaktstid.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS