News55

Tillfälle! Unik båtklassiker på auktion

Det okända racerbåtsfyndet
Så här ser dagens största snackis ut i den klassiska båtvärlden. En okänd racer som ny ska säljas på auktion. (Foto: PS Auctions)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 05 juni 2024

Det är inte ofta unika båtar hamnar på auktion i Sverige. Men nu är det dags. Nu finns ett riktigt unikt projekt att sätta tänderna i.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det gick som en strömvirvel genom den klassiska båtvärlden. Plötsligt låg den där på PS auktioners hemsida. En unik racer. En båt som inte många känt till. En båt som kan bli en riktig eye-catcher i händerna på rätt person.

Storyn bakom den lilla racern är rätt fantastisk. Hur en mycket duktig smed, snickare och allt-i-allo i den lilla småländska byn Sommen hittade en båtritning i slutet på 1940-talet och bestämde sig för att bygga sig en egen båt.

Såhär ser originalritningen ut
Såhär såg ritningen ut som båten byggdes efter. Men med några moderniseringar i stäven. (Bild: Sjöexpress arkiv)

Ritningen hade redan några år på nacken, men modellen var tuff och storleken passade, så det fick bli den båten han skulle förverkliga.

Amerikansk ritning

Modellen hette Flyer och var ritad av den amerikanske racerbåtkonstruktören Bruce N Crandall 1935. En läcker liten stegbåt som krävde sin man för att förverkliga.

Ritningen till Flyer hade köpts till Sverige av tidningen Motornyheterna tillsammans med ett antal andra ritningar, som tidningen sedan sålde till hugade och mer eller mindre skickliga självbyggare.

En ruta skulle verkligen skämma
Det fanns långtgående planer på att klä på båten med rutor. Idag är vi glada för att det inte blev så. (Foto: Sjöexpress arkiv)
ANNONS

Innan bygget satte igång i verkstan i Sommen, gjordes några modifieringar på båtens linjer. Stäven gjordes lite mer fallande och fylligare – allt för att få båten att se lite mer modern ut än vad den var.

ANNONS

Ett fint bygge

Bygget satte igång och sakta men säkert skapades en otroligt välbyggd liten båt.

Istället för mahogny, användes fin småländsk kvistfri fura i skrovet. På däck lades sedan ett ribbdäck i samma fura omringat av skarnäck och fisk i mahogny.

Nästan helt rund
Det är fascinerande former på akterspegeln. (Foto: PS Auctions)

Vad som sedan sattes som motor i båten är inte riktigt klarlagt. Och visst tvivel finns faktiskt om båten över huvud taget någonsin kom i vattnet?

Annons på nätet

För drygt ett år sedan dök båten plötsligt upp på annons på nätet. En vaken entusiast utanför Stockholm nappade, kopplade på trailern och satte kursen ned mot Småland för att hämta upp objektet.

ANNONS
Fantastisk motor
Motorn som följer med är en van Blerck-Junior, bara den ett underverk. Notera skicket på bordläggningen i bakgrunden. (Foto: PS Auctions)

Racern hade efter några gångsäsonger, mest stått uppe i verkstan i Sommen. Men nu skulle lokalen säljas och båten skulle bort.

I nyskick

Vad som mötte spekulanten från Stockholm var dock inte så mycket ett objekt. Båten som stod i en carport i Jönköping visade sig trämässigt vara i stort sett i nyskick.

Läckra former
Vem vill inte äga en båt som är så otroligt frän som denna? (Foto: PS Auctions)

Men livets planer ändrades och nu ska båten alltså säljas igen. I dagsläget ligger buden på strax över 10 000 kronor. Auktionens slutdatum är dock satt till den 12 juni, så än finns det tid för dig som vill skaffa en av Sveriges bästa klassiska båtprojekt för ett mycket rimligt pris.

Blir det du som köper henne?

Läs gärna också om en racerbåtshistoria med ett tragiskt slut. Dagens PS.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS