News55

Hollywood-kändis markerar mot ålderism

Sarah Jessica Parker markerat mot ålderism
Hollywoodstjärnan uttalar sig mot ålderism. Foto: Evan Agostini / AP / TT
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 18 apr. 2024Publicerad: 18 apr. 2024

Skådespelaren Sarah Jessica Parker, känd från den ikoniska TV-serien Sex and the city, uttalar sig om ålderism i Hollywood. Filmstjärnan ser att äldre kvinnor är särskilt utsatta för påhopp om deras utseende.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

TV-succén Sex and the city hade premiär 1998 och har sedan dess fått ikonstatus. När serien gjorde comeback 2021, med skådespelarna som nu är i 50-årsåldern, möttes de av ålderism. Sarah Jessica Parker, som spelar huvudrollen Carrie Bradshaw, uttalar sig nu om kritiken hon fått utstå.

– När den nya säsongen kom ut var det otaliga artiklar om att åldras graciöst, säger hon i en intervju med Howard Stern.

Skådespelaren förstår att utseendepressen som äldre kvinnor utsätts för leder till att många vänder sig till plastikkirurgi. Hon ser däremot inte negativt på de som väljer att göra kosmetiska ingrepp. 

– Jag förstår att kvinnor upplever att det är så mycket tjatter och onödiga åsikter att jag inte tycker det är fel. Jag tycker folk ska göra vad de mår bra av. 

Sarah Jessica Parkerar markerar mot ålderism
Sex and the city-stjärnorna 2008. Från vänster; Cynthia Nixon, Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall och Kristin Davis. Foto: Peter Kramer / AP / TT

Påtaglig ålderism

I en intervju med Vogue återkommer hon till hur olika män och kvinnor behandlas. 

– Det är så mycket sexistiskt tjatter kring oss som aldrig skulle hända en man. 

ANNONS

Hon jämför reaktionerna för kvinnor och män med grått hår i Hollywood och tar vännen och programledaren Andy Cohen som exempel.

 – Jag sitter bredvid Andy Cohen och han har grått hår och är enastående. Varför är det okej för honom? 

På sociala medier är tonen hård och full av ålderism, menar Sarah Jessica Parker. 

 – Framför allt på sociala medier har alla har något att säga. ‘Hon har för mycket rynkor, hon har för lite rynkor’. Det är nästan som att folk inte vill att vi ska vara okej med de vi är idag, som om de nästan vill att vi ska lida över vilka vi är idag. Vare sig vi väljer att åldras naturligt och inte ser perfekta ut, eller om vi vill göra något för att få oss själva att må bättre. 

Filmstjärnan riktar skarp kritik mot kommentarerna hon utstått. 

 – Jag vet hur jag ser ut. Jag har inget val. Vad ska jag göra åt det? Sluta åldras? Försvinna?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS