News55

Är det bra för katter att titta på film?

En katt tittar på en datorskärm. På Youtube finns det en massa filmer anpassade för katter, men är det bra för katten att titta på dem?
På Youtube finns det en massa filmer anpassade för katter, men är det bra för katten att titta på dem? (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

Är det rättvist att låta katter titta på flygande fåglar eller andra djur som rör sig på en skärm? Så här tycker en veterinär som skriver om katters beteende.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Katt-tv har blivit populärt och det finns en massa Youtube-kanaler med stimulerande naturfilmer som har skapats för katter, det skriver Pets Radar.

Snabba rörelser

Veterinären Rebecca MacMillan förklarar att katter är bra på att fokusera på snabba rörelser och att deras syn har utvecklats på det sättet för att hjälpa dem att jaga.

Eftersom det är mycket rörelse på tv kan den fånga din katts uppmärksamhet, särskilt om det som rör sig på skärmen påminner katten om ett byte.

Rebecca MacMillan, har 15 års erfarenhet och förutom jobbet som veterinär skriver hon om katters och hundars beteende, näring och hälsa.

Hon rekommenderar filmer som innehåller snabba rörelser, gärna naturfilmer, men katter är olika, precis som vi människor. Vissa katter kanske gillar naturprogram, men andra kanske föredrar att titta på fåglar genom fönstret.

“Medan de flesta kattdjur föredrar att vara ute fysiskt och leka eller jaga kan tv erbjuda en viss tillfällig lättnad för de katter som har begränsade möjligheter till det. Det kan ge stimulans för husdjur som inte heller har tillgång till ett fönster för att se världen”, säger hon till Pets Radar.

ANNONS

Är troligtvis bra

ANNONS

På långt avstånd är katters syn inte särskilt bra, det är därför de gärna sitter nära skärmen. Katters ögon är anpassade för svag belysning så ljuset på en skärm kan vara för starkt för deras ögon.

Rebecca MacMillan förklarar att det inte finns särskilt mycket forskning om effekterna av att låta katter titta på tv, men menar att det troligtvis är bra så länge de inte gör det tvångsmässigt. 

Det finns enligt henne heller ingenting som indikerar att tillfällig skärm-tittande kommer orsaka skada på din katts syn eller hälsa.

Även om katt-tv kan vara ett bra sätt att ge katten lite mental stimulans är det dock viktigt att du också regelbundet leker med din katt.

Lek med katten

För katdjur är lek en viktig del av den dagliga rutinen, de behöver 15 till 20 minuters lek två till tre gånger om dagen.

Rebecca MacMillan tycker inte att tv bör användas i stället för fysisk lek, det är hälsosammast för katten när tv-tittande används tillsammans med annan sorts stimulering. 

Vissa filmer kan dock leda till att katten blir frustrerad, exempelvis ett program med en mus eller en fisk som rör sig.

ANNONS

När katten leker med en leksak får den en mental belöning när leksaken fångas, men den uteblir när den försöker fånga något på en skärm.

“Den här sortens program kan engagera din katts jaktinstinkter, vilket gör att den till och med kastar sig eller krafsar på skärmen. Men det här leder till frustration när din katt aldrig kan fånga något fysiskt i slutet av sin lek, jakt”, säger hon till Pets Radar.

Ett sätt att undvika att din katt blir frustrerad av tittandet kan vara att de gen en leksak när filmen den tittat på är slut.

Ska du köpa katt? Här är raserna som lever längst

Olika kattraser verkar leva olika länge. Det visar ny forskning från Storbritannien. Den förväntade livslängden kan skilja flera år beroende på vilken typ av katt det är.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS