Pumpa har blivit allt vanligare i Sverige och just nu finns det massor i livsmedelsbutikerna, de är goda och bra för oss människor, men är de bra för hundar? Och hur är det med öl?
Mest läst i kategorin
Pumpor, den där vanliga, stora runda brandgula sorten, är rik på fibrer och innehåller många mineraler och vitaminer.
Näringsinnehåll
Pumpa innehåller vitamin C, E, som är en viktig antioxidant som håller borta fria radikaler som kan utlösa onormal celltillväxt, och ja, de är faktiskt bra för hundar, det skriver Dognews.
Pumpa innehåller kalium som är viktigt för att hålla din hunds muskler friska och betakaroten som håller din hunds ögon och hud friska. Den är också rik på vitamin A, som är viktig för hjärnans och ögonens utveckling.
För mycket vitamin A kan vara giftigt för hundar så var försiktig om du är osäker.
Senaste nytt
Bra för magen
Om du tillsätter pumpa till din hunds kost kan det reglera och lugna hundens mage och tarmar samt lindra både diarré och förstoppning.
Pumpans höga innehåll av fiber och låga innehåll av kalorier kan även hjälpa till med viktkontroll.
Pumpa kan underlätta matsmältningen på flera sätt, pumpans innehåll av lösliga fibrer binder vatten och ökar volymen på avföringen, vilket är bra för tarmens funktion.
Vid matsmältningen producerar fibrer nyttiga fettsyror som ger energi till cellerna och stimulerar tarmens upptag av natrium och vatten samt sänker ph-värdet i tjocktarmen.
Genom att sänka pH-värdet och tillhandahålla nödvändiga näringsämnen, som de goda tarmbakterierna behöver, fungerar fiber även som prebiotika och stimulerar tillväxten av nyttiga bakterier och hämmar tillväxten av de som är skadliga.
Konserverad pumpa
Vanlig pumpa som är konserverad på burk är det bästa valet till hunden, men även färsk pumpa är en bra källa till fibrer och näringsämnen, i konserverad pumpa är dock koncentrationen högre eftersom den färska innehåller mer vatten.
Observera att om du köper konserverad pumpa till din hund ska den inte innehålla några tillsatta kryddor eller färdiga blandningar för pumpapaj.
Om du vill ge din hund pumpa på grund av diarré eller förstoppning kan du börja med att ge den en till fyra matskedar till sin vanliga mat.
Börja med lite i taget
Det är bäst att börja med lite och gradvis öka till mer för att se till att hunden inte reagerar negativt.
Du bör inte ge hunden av det trådiga innehållet i mitten av pumpan, det är svårsmält och kan ge magbesvär.
Även pumpafrön innehåller mycket som är nyttigt för hundar, de är fulla med omega 3-fettsyror som har antiinflammatoriska egenskaper.
Men det kan vara farligt att ge råa pumpakärnor till hunden eftersom de snabbt förstörs, först bör de rengöras och rostas i ugnen i någon timme på cirka 175 grader, det förbättrar både smaken och hållbarheten.
Hundar och öl
Hur är det då med öl? En del hundar gillar både smaken och lukten av öl men det kan vara giftigt för dem. Det behövs väldigt lite alkohol för att framkalla alkoholförgiftning hos hundar.
Så, om du råkar spilla öl på golvet, låt inte din hund slicka upp det, även om den gärna vill.
Ett av de första tecknen på alkohoilförgiftning är kräkningar, kräks hunden bara en gång och inte har några andra symtom är den troligtvis okej, men kräks den flera gånger måste den tas till en veterinär.
En hund som fått i sig för mycket alkohol kan bli rastlös och desorienterad, den kan verka förvirrad, få sämre koordination, den kan vingla och förlora förmågan att gå, om den börjar flåsa och dregla är det ett tecken på att alkoholförgiftningen förvärras.
Har hunden fått i sig mycket alkohol kan den få muskelskakningar och kramper. Om förgiftning på den här nivån inte behandlas omedelbart, kan den leda till koma och till och med döden. En hund kan aldrig bara sova bort en sådan alkoholförgiftning utan den behöver veterinärvård, det skriver Dognews.
Varning: Kastanjer är giftiga för hundar
Nu är det höst och hästkastanjerna släpper sina frukter, det innebär att du behöver vara uppmärksam när du är ute med hunden.