News55

Då ska du "skönhetsoperera" din hund

hund
Ögonlocksproblem är vanligt hos vissa hundraser. (Foto: Martina Holmberg/TT)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 22 juli 2024Publicerad: 22 juli 2024

Kan vara avgörande för djurets hälsa. Då ska du söka veterinärhjälp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Har du någonsin haft något som skrapar på din hornhinna? Det är extremt smärtsamt”, säger veterinären Dana Varble, till CNN.

Hon pratar om hur det känns för de djur som lider av ögonlocksproblem. Det är vanligt hos vissa hundraser, till exempel Boxer, Bostonterrier, Fransk Bulldogg, Pekingese och Mops. Vissa hundar får så ont att de till slut vägrar öppna ögonen. När de försöker så rullar de missformade ögonlocken inåt och ögonfransarna skrapar mot hornhinnan.

Kisar för att kunna se

“För dessa stackars djur är varje blinkning plågsam”, säger Dana Varble till CNN.

“De kisar ofta för att kunna se, vilket kan göra att ögonlocken rullar in ännu mer.”

Men detta går att råda bot på med hjälp av plastikkirurgi. Enligt Dana Varble handlar det inte om ett kosmetiskt ingrepp utan det är helt enkelt avgörande för djurets hälsa. Om inte problemen tas om hand i tid så kan det sluta med att djuret tappar synen helt.

ANNONS

Även katter drabbas

Det är inte bara hundar som drabbas av missformade ögonlock. Kattraser som har platta ansikten, såsom Perser och Himalaya, eller runda och puffiga kinder, såsom Sibirisk katt, Ragdoll och Maine Coon – kan också ha problem med ögonlocken, även om det inte är lika vanligt som hos hundar.

ANNONS

Andra ögonproblem som kräver plastikkirurgi inkluderar “hängande ögonlock” hos Mastiff och Blodhund, där ögonlocken inte stänger sig helt. Det kan skapa torra fläckar och gör hundarna mer benägna att få damm och smuts i ögonen.

Håll koll på husdjuret

Det är viktigt att hålla koll på om ditt husdjur visar tecken på betydande irritation, skriver CNN. Du som djurägare bör kontakta veterinär omedelbart vid ett eller flera av följande symptom:

– Rodnad i ett eller båda ögonen
– Överdrivet kisande
– Ryckningar i ett ögonlock
– Ett öga som förblir stängt eller inte kan öppnas

Läs mer:

Den brännande superväxten är bra för hundar. News55

Ge hunden det här – då mår den prima. News55

Hunden blev räddningen för diabetes–sjuk. News55

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS