Har du märkt att din hund som vanligtvis är matglad plötsligt slutar äta så fort du går i väg? Till vardags kanske det inte är något större problem, men när det vankas semestertider blir det inte lika kul.
Mest läst i kategorin
Om hunden matvägrar blir det desto jobbigare under semestern när du kanske vill vara lite ledig och resa bort ett par veckor själv.
Förr eller senare tvingas den dock till matskålen av ren hunger – en hund skulle aldrig svälta sig själv till döds frivilligt.
Van vid din närhet
Hundar är sociala djur och för många av dem är måltiderna en gruppaktivitet tillsammans med sina ägare. Om den bryts kan de känna sig övergivna, rapporterar Pet é Pop.
Måltider är viktiga för både djur och människor. Vilda djurflockar delar vanligtvis på större byten, men måltiderna sker under hierarkiska former. I en lejonflock äter hanarna först, sedan honorna och sist ungarna.
Medlemmar av en hierarkisk grupp äter vanligtvis tillsammans. Att dela måltider med sina artfränder kan fortfarande finnas kvar i hundars DNA sedan de själva levde som flockdjur.
Senaste nytt
Träna hunden att äta själv
Börja med att stå nära medan hunden äter, och öka gradvis avståndet.
Lämna en liten godbit i matskålen så att den associerar måltider med något positivt, även när du inte är där.
Övning kräver tålamod, men med tiden lär sig hunden att äta utan att du behöver finnas till hands. Det finns flera anledningar till regelbunden träning – med tiden kan den känna sig lugnare och säkrare, vilket News 55 skrivit om tidigare. Det kan då också bli lättare med måltider.
När vaktinstinkter råder
En stark vaktinstinkt får hunden att känna ansvar för att skydda hemmet när du inte är där.
Det kan orsaka stress och göra att den har svårt att slappna av. I vakande läge tolkar den varje sinnesintryck som ett möjligt hot och den är beredd på alla faror.
I sådana stunder tenderar maten att bli sekundär, eftersom vaktandet tar över. Hundar är är dessutom mycket lojala, plus att de har stark revirkänsla.
Skapa en lugn och trygg miljö
Lösning: Skapa en lugn och trygg miljö. Dra för gardinerna, stäng av störande ljudkällor och se till hemmet är fritt från övriga distraktioner. Målet är att hunden ska känna sig lugn och trygg även när den lämnas ensam.
Om den kopplar lugn och ro med ensamhet hemma, kan det vändas till något positivt.
En lång promenad innan du går i väg är också ett bra knep, eftersom den känner sig tröttare och inte orkar vakta lika flitigt.
Rädsla att du ska försvinna
Om hunden är starkt bunden till dig och känner oro när du är borta kan den tappa aptiten tills du kommer tillbaka. Där gäller i princip samma åtgärder som i de andra fallen.
Liksom människor kan vissa hundar hantera sin stress och ångest genom att tröstäta.
Gå en lång promenad
En lång promenad kan även lindra oro och ångest, det gör även ett lugnt och tryggt hem.
Du kan eventuellt ge hunden kosttillskott eller mat som har en lugnande effekt. Rådfråga gärna en veterinär om detta.
Till sist: Lycka till!
Läs också:
Lista: Åtta anledningar att träna din hund
Svenska Kennelklubben tipsar: Så ska du tänka när du skaffar hund
ANNONS
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55