News55

Därför blir hundar automatiskt hanar

hund
Människors benägenhet att referera till hundar som hanar och katter som honor verkar ha sina rötter i kulturella stereotyper. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 11 sep. 2024Publicerad: 11 sep. 2024

Människors benägenhet att referera till hundar som hanar och katter som honor verkar ha sina rötter i kulturella stereotyper. Enligt socialpsykologer omfattar sådana uppfattningar både djur och människor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stereotyper bygger på generaliseringar som kan vara användbara vid snabba beslut. Frågan är om de verkligen är det.

Traditionellt genustänk

Vi tenderar till exempel att anta att ingenjörer och matematiker är män, medan sjuksköterskor och lärare är kvinnor. Traditionellt genustänk gör att vi kan fatta förhastade beslut baserat på ”fel” förväntningar. Om de tillämpas kan de leda till negativa konsekvenser eftersom de till viss del bygger på okunskap.

Samma principer kan ligga bakom varför hundar ofta kallas “han” och katter “hon”, fast där kan det vara lite mer kulturellt betingat, rapporterar Pet é Pop.

Katter är lugna och självständiga
Katter betraktas som lugna och mer självständiga, egenskaper som ofta förknippas med kvinnlighet. (Foto: Pixabay)
ANNONS

Genusroller i barnböcker

Frank Taylor, en expert på socialpsykologi vid Edinboro University i Pennsylvania, menar att ett effektivt sätt att undersöka stereotypiska föreställning är att analysera hur människor och djur framställs i barnlitteratur.

En studie genomförd av forskare vid Presbyterian College i South Carolina granskade 200 barnböcker med personifiering av djur, bland annat hundar och katter.

ANNONS

Resultatet visar en tydlig könsfördelning bland hundar och katter i barnböcker. Hundar representeras till övervägande del som hanar (86 procent), medan endast 11 procent är tikar (honor).

För katter är fördelningen mer jämställd: 47 procent visade sig vara hanar och 36 procent honor. Det finns således en kulturell anknytning till könsfördelningen; genom litteraturens värld.

Många hundägare känner på sig att deras hundar vill trösta dem
Många hundägare känner på sig att deras hundar vill trösta och skydda dem om de känner sig ledsna eller hotade. (Foto: Pixabay)

Klyschor och fördomar

Studien visar att vi kanske omedvetet tillskriver djur könsroller på ett sätt som stämmer överens med samhällets och våra egna traditionsbundna föreställningar. Beatrice Potters värld är ett lysande exempel på barnlitteratur som närmade sig djurens värld genom att personifiera dem.

För hundar verkar det finnas en tydligare koppling till maskulinitet, medan katter inte lika tydligt förknippas med ett kön, enligt Pet é Pop.

Det kan till viss del förklaras genom vår uppfattning om hundar som starka, skyddande och aktiva – egenskaper som ofta förknippas med män. Det har också visat sig att många hundägare känner på sig att deras hundar vill trösta och skydda dem om de känner sig ledsna eller hotade.

Katter å andra sidan betraktas som lugnare och mer självständiga, egenskaper som ofta förknippas med kvinnlighet.

ANNONS

Läs också:

Därför får hunden dig att må bättre

Därför behöver du en kontorshund

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS