News55

Läkare: Låt inte hunden sova i din säng

En kvinna sover med hunden i sängen. Det kan vara mysigt, men en läkare avråder från att låta hunden sova med dig i sängen
Det kan vara mysigt, men en läkare avråder från att låta hunden sova med dig i sängen. (Foto: Leif R Jansson/Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 sep. 2024Publicerad: 25 sep. 2024

Många låter mer än gärna hunden sova med dem i sängen, men enligt en läkare ska du aldrig göra det. Se varför.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Läkaren Deborah Lee, från det brittiska onlineapoteket Dr Fox Online Pharmacy, menar att du aldrig bör låta hunden vara i din säng, eftersom det kan utgöra en allvarlig hälsorisk, skriver Mirror

Päls och mjäll

Enligt experter kan den päls som husdjur fäller orsaka allergier hos människor. Dessutom kan de små hudflagor som fälls av människor och varmblodiga djur med päls, hår eller fjädrar, alltså mjäll, orsaka problem med din andning när du andas in det.

”Mjäll hos husdjur är en vanlig orsak till allergi hos barn och vuxna. Exponering för mjäll från husdjur kan leda till allergisk rinit, dermatit, nässelfeber och astmasymtom. När du andas in djurmjällpartiklarna i dina lungor identifierar din kropps immunceller hund- eller kattantigenet som ett främmande ämne som utgör ett hot mot din hälsa”, säger Deborah Lee till RSVP Live.

Hon förklarar att det startar en inflammatorisk reaktion som frisätter en antikropp kallad IgE och att celler som kallas mastceller då frisätter histamin, vilket orsakar sammandragning av glatt muskulatur.

Glatta muskler är sådana muskler som inte kan styras av viljan och finns exempelvis i blodkärlens väggar, urinblåsan, mag-tarmkanalen och luftrören. 

När de glatta musklerna dras samman sammandras dina luftvägar, vilket gör att du inte kan få in så mycket luft i lungorna, det orsakar svullnad och en ökning av bronkial sekret.

Det är därför som astma framkallad av husdjur ger dig obehagliga astmasymtom som hosta, väsande andning, en känsla av tryck över bröstet och andnöd.

ANNONS
ANNONS

Loppor och bakterier

Om ditt husdjur dessutom har loppor, kan det utgöra en risk om du låter din pälskling vara i din säng eftersom lopporna då kan bita dig istället för ditt djur. 

Enligt RSVP Live och Mirror visade en undersökning att 23 procent av de undersäkta hundarna hade loppor.

Tänk därför på att regelbundet kontrollera ditt husdjur och använda en loppbehandling när det behövs.

Forskning har dessutom visat att 86 procent hundar och 32 procent katter bär på Enterobacteriaceae, en grupp bakterier som inkluderar salmonella, E. coli och shigella, och som är vanliga orsaker till gastroenterit hos människor, en inflammation i mage och tarm. 

De här bakterierna överförs lättare när du gosar med ditt husdjur i sängen, så ett bra sätt att undvika smitta är att inte låta dina fyrbenta vänner vara i din säng.

Alla håller inte med

Att växa upp med hundar, särskilt tikar, är kopplat till lägre risk att utveckla astma, det visar en studie från 2018, gjord av forskare vid Karolinska Institutet.

ANNONS

En grupp svenska forskare studerade år 2015 sambandet mellan tidig djurkontakt och senare astmasjukdom hos en miljon svenska barn.

I sin studie kom de fram till att barn som växer upp med hund har ungefär 15 procent lägre risk att drabbas av astma i skolåldern.

År 2011 rapporterade Aftonbladet om en studie som Karolinska Institutet gjort i samarbete med Umeå Universitet och som visade att barn som växer upp i hem med katt har mindre risk att utvecka allergi än andra barn.

Hundägare bryr sig mer om sina hundar än sig själva

Sju av tio hundägare bryr sig mer om sin hunds hälsa och lycka än om sin egen, det visar en studie som också visar att hussar och mattar vet ganska lite om vad deras pälsklingar behöver äta.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS