News55

De skaffar färre barn och fler hundar

Ett par visar sina förlovningsringar och hundens tass är med. I USA ses hundar allt mer som en del av familjen
I USA ses hundar allt mer som en del av familjen. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 okt. 2024Publicerad: 09 okt. 2024

I USA:s offentliga och sociala liv pågår en förändring, hundar blir allt viktiga för amerikanerna och i en allt större andel amerikanska hushåll bor ett husdjur.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu säger så gott som alla amerikanska husdjursägare att deras husdjur är en del av deras familj, det skriver Business Insider.

Det har ökat sedan 2006 då upp till 86 procent av hundägarna och 78 procent av kattägarna sade det. 

Det här kan delvis bero på att många yngre amerikaner får barn senare än tidigare generationer, eller inte alls skaffar barn.

Hundar är familjemedlemmar

“Människor kombinerar verkligen sitt sociala liv med sitt hundägande nuförtiden”, säger Kendal Kulp till Business Insider.

Han är medgrundare och vd för Wagbar, en hundpark och bar i Asheville, North Carolina, som regelbundet är värd för bröllop, hundfödelsedagsfester och halloweenfester. 

“Hunden i dag är inte hunden för tio år sedan. Hunden i dag är bokstavligen ett barn i familjen. Det är en familjemedlem. Och ja, när folk går ut och äter middag vill de ha med sig hela familjen”, säger Bobby Boivin, delägare till Boo’s Dog Bar i Sarasota, Florida, till Business Insider.

Det märks på Dog Bar. Vissa av deras samhällsevenemang är direkt inspirerade av barn, alltså den mänskliga varianten.

ANNONS

Stephanie Marble, evenemangskoordinator och chef för barens medlemskap, berättar att hon har hämtat inspiration från de födelsedagsfester hon höll för sina söner när de var små.

På Dog Bar erbjuds festpaket, jultomte för julbilder och påskäggsjakt för hundar. Jultomten Steve är en stor hit, foton med honom och hundar blir ofta ägarnas digitala julkort. Varje år tas nästan 200 foton med Steve och olika hundar.

ANNONS

Färre barn – fler hundar

Under de senaste årtiondena har andelen hushåll med barn minskat, medan andelen som äger ett husdjur har ökat. 

Andelen amerikanska hushåll med husdjur ökat från 56 procent 1988 till 66 procent idag. 

Bara under pandemin skaffade över 23 miljoner amerikanska hushåll hundar. Den urbana infrastrukturen och livsstilen utformas alltmer kring husdjursägande. 

Bygger för hundar

I Washington, DC, förvandlas exempelvis en tvättstuga i ett envåningshus med parkeringsplats till en nästan 1 830 kvadratmeter stor “hundvänlig trädgård” som kallas Dog Daze. 

ANNONS

Där ska finnas lokaler som serverar kaffe, öl, pizza, smoothies och acai bowls, tanken är att skapa en plats där både människor och hundar vill vara stammisar.

“Du kan gå till en hundpark, och du kan sitta ned en kort stund, men det är egentligen mer av en bocka av-aktivitet jämfört med någonstans där du vill vara och umgås”, säger Dog Daze managing partner Kyle Cissel till Business Insider.

Hjälp till – då förstår hunden vad du säger

Har du någonsin undrat om din hund förstår vad du säger? I så fall är du inte ensam för det är många som undrar det, även forskare.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS