En växande trend bland unga kineser är att skaffa husdjur, samtidigt som allt fler avstår från att skaffa barn.
Mest läst i kategorin
Förra året noterades ett bottenrekord i barnafödande i Kina, inte sedan 1949, när Folkrepubliken Kina grundades, har så få barn fötts i landet, det skriver Dagens Nyheter.
Det kinesiska kommunistpartiet övergav sin ettbarnspolitik hösten 2015 och uppmanar numer kvinnor att skaffa tre barn, men förra året minskade Kinas befolkning för andra året i rad.
I kina skaffar människor traditionellt barn inom äktenskapet, men antalet giftermål sjunker och det har blivit svårare att skilja sig.
Hellre husdjur
I stället för barn skaffar unga människor husdjur och Goldman Sachs skriver i en rapport att det år 2030 kommer finnas dubbelt så många husdjur som barn under fyra år i Kinas storstäder.
“Jag hör till dem som inte planerar att gifta mig och skaffa barn. Jag är inte intresserad av det. Det är för mycket ansvar. Man kan ha ett känslomässigt band med en hund också, då slipper man de höga kostnaderna och all tid som ett barn kräver”, säger 25-åriga Xiao Bai till DN.
20-åriga Ashley säger till DN att det faktum att färre kineser får barn absolut har ett samband att fler skaffar husdjur.
“Det är svårt att ha barn. De kräver mycket uppmärksamhet. Vi har inget emot barn. Men just nu vill vi bara njuta av livet. En vän till mig fick barn och jag märker vilken tid det tar. Djur behöver man bara ägna sig åt någon timme om dagen”, säger hon till DN.
Senaste nytt
Hotar den ekonomiska tillväxten
Den här utvecklingen är problematisk för Kinas ledning, en minskande befolkning med färre barn och fler äldre gör att förskolor läggs ned och byggs om till äldreboenden, men framförallt är det här negativt för landets ekonomiska tillväxt.
Det kinesiska kommunistpartiet visar på tecken på desperation över den här utvecklingen.
På sociala medier klagar unga kinesiska kvinnor på att de får påträngande samtal från myndigheter med frågor om de har pojkvän, är gravida eller planerar att bli det snart.
En del uppmanas även att göra sig av med sina husdjur och i stället fokusera på barn.
Kina är ett av världens dyraste länder att ha barn i, många kineser jobbar långa dager och orkar nästan bara ta hand om sig själva, dessutom har unga kineser en mer individualistisk inställning till livet än deras föräldrar hade.
De skaffar färre barn och fler hundar
I USA:s offentliga och sociala liv pågår en förändring, hundar blir allt viktiga för amerikanerna och i en allt större andel amerikanska hushåll bor ett husdjur.