News55

Den brännande superväxten är bra för hundar

En korg med nässlor. Superväxten som innehåller massor av näringsämnen och som växer fritt i naturen är inte bara bra för dig utan även för din hund
Superväxten som innehåller massor av näringsämnen och som växer fritt i naturen är inte bara bra för dig utan även för din hund. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 juli 2024Publicerad: 19 juli 2024

Det finns en superväxt som är nyttig både för oss människor och för våra hundar och du kan hitta den ute i naturen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nässlan är en superväxt och det är bra för både människor och djur att äta den, nässlor trivs framför allt på ängar och i kväverik jord, det skriver Microsoft.

På våren och försommaren är nässlor allra godast, då brukar de inte heller brännas och många plockar dem för att göra nässelsoppa. Det går också utmärkt att göra te på nässlor.

En massa näringsämnen

100 gram torkade nässelblad kan innehålla så mycket som 30,4 g råprotein, 2 970 milligram kalcium, 680 milligram fosfor, 32,2 milligram järn, 650 milligram magnesium, 20,2 milligram betakaroten och 3 450 milligram kalium, det skriver Whole Dog Journal

Dessutom finns vitaminerna A, C, D och B-komplex, alla i en mycket välsmakande form som effektivt kan assimileras i kroppen utan att stressa levern, njurarna eller matsmältningskanalen. 

Det här gör att nässlor är ett utmärkt grönt fodertillskott för hundar som behöver extra, järn, spårmineraler och vitaminer i sin diet.

Eftersom nässlor är rika på tarmrenande fibrer och antioxidantrik klorofyll, är de också bra för hundar med en benägenhet att drabbas av kroniska matsmältningsbesvär, systemisk toxicitet eller urinvägsproblem. 

Svensk Jakt skriver att råa nässlor är bra att mixa och blanda ned i hundmat och att nässlorna inte längre bränns när de finfördelas.

ANNONS

Skydda dig när du plockar

Det bästa är att plocka nässlor innan de blommar, ju yngre nässlorna är desto bättre, när de är äldre blir de sega och bittra.

För att undvika att bränna dig när du plockar dem bör du ha långärmat och handskar på dig och tänk på att plocka dem i områden där de är rena och helst inte nära stora vägar.

Om du ändå råkar bränna dig, testa att ta tag i en nässelstjälk och pressa ut lite saft på det drabbade området, stjälksaften innehåller lecitin, som kan motverka smärtan, det skriver Whole Dog Journal.

Ge hunden det här – då mår den prima

Det är inte bara människor som mår bäst av att äta en balanserad kost som är så naturlig som möjligt, det gör även våra hundar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS