News55

Här är labbet som klonar döda husdjur

Två lika hundar. I Storbritannien finns vad som sägs vara det enda labbet i Europa som hjälper till att klona husdjur, än så länge klonar de bara hundar, katter och hästar
I Storbritannien finns vad som sägs vara det enda labbet i Europa som hjälper till att klona husdjur, än så länge klonar de bara hundar, katter och hästar. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 okt. 2024Publicerad: 09 okt. 2024

I Storbritannien finns ett labb som hjälper till att klona döda husdjur, med hjälp av det labbet klonas cirka 1 000 djur varje år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gemini Genetics i Shropshire i Storbritannien tros vara det enda labbet i Europa som hjälper husdjursägare att skapa genetiska dubbletter av sina husdjur, det skriver Mirror.

Gemini Genetics håller till i en oansenlig byggnad på en gård i Shropshire och har klonat husdjur sedan 2019, men det började som ett företag som var specialiserat på artificiell insemination för uppfödning av utställningshästar.

Sedan företaget klonade sitt första husdjur, en maine coon-katt, har efterfrågan från djurälskare som vill få sina husdjur genetiskt replikerade ökat. Nu klonas cirka 1 000 djur varje år.

Inte som Dolly

Enligt labbchefen Lucy Morgan är är fåret Dolly det första folk tenderar att tänka på när de hör ordet kloning. Dolly var 1997 ett genombrott inom genetisk forskning.

“Men tekniken är nu en miljon mil bort från Dolly. Effektiviteten har kommit med stormsteg”, säger hon till Mirror.

Gem, Gemini Genetics företagshund, en vänlig cocker spaniel, är klonad och började livet som en bit av en annan hunds öronvävnad.

Likheten med hennes original är enligt Lucy Morgan tydlig men hennes personlighet är något annorlunda. 

ANNONS

Företaget har även den klonade hingsten Murka’s Gem, en vit häst som används för avel via konstgjord insemination, han klonades eftersom de var tvungna att ta bort testiklarna på hans original.

“Det finns tabu kring kloning eftersom det fortfarande är en relativt ny vetenskap. Men på samma sätt som våra mobiltelefoner har utvecklats under de senaste 20 åren, har tekniken kring kloning också gjort det”, säger Lucy Morgan till Mirror. 

ANNONS

Skickas till USA

Kloningen görs genom att djurägare låter ta vävnadsprover som skickas till labbet. Proverna måste tas inom fem dagar efter att djuret dött, innan de tvättas med DNA:t extraherat. 

Det konserveras sedan kryogent i tankar med flytande kväve i 196 grader Celsius. Processen kostar cirka 600 pund, ungefär 8 137 kronor. 

När ägaren vill gå vidare skickas proverna till ett partnerlabb i Texas, USA, där kostar själva processen 50 000 till 80 000 dollar, cirka 518 484 till 829 575 kronor.

Det tar upp till ett år, eftersom hästar är dräktiga i över 11 månader. Djuren föds i USA och är kvar där med sina surrogatmammor tills de är stora nog att avvänjas, sedan skickas de till Storbritannien. 

Kan förhindra utrotning

ANNONS

Enligt EU-förordningar är kloning förbjudet och själva kloningsprocessen kan för närvarande inte göras i Storbritannien, men sedan Brexit tror många att det kan förändras.

Att klona husdjur har blivit populärt även bland kändisar, sångerskan Barbara Streisand avslöjade exempelvis förra året att hon låtit klona sin döda hund Samantha två gånger.

För närvarande klonar Gemini bara katter, hundar och hästar och säger att de är det enda labbet i Europa som gör det. 

På plats förvaras dock även tankar som innehåller DNA från djurparksdjur som elefanter, noshörningar och små tropiska grodor. Det är för att förhindra att de utrotas i framtiden, om tekniken utvecklas tillräckligt.

För närvarande finns det 279 arters DNA-prover i labbet, bland dem en sengångare, en vit noshörning och en helig ibis, en fågel från Afrika och Mellanöstern som en gång var helig.

Kyrkan lindrar sorgen när husdjur går bort

Att förlora ett husdjur innebär sorg och saknad. Diakonessan Irja vid svenska kyrkan lindrar djurägares sorg genom stödsamtal när de förlorat sin vän.

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS