News55

Det här har forskare upptäckt om hundar och katter i år

En labrador springen på en snöig väg. Labradorer är kända för att vara väldigt matglada och kan sätta i sig det mesta, även sådant som inte är bra för dem, en studie har i år funnit att det här beror på en mutation
Labradorer är kända för att vara väldigt matglada och kan sätta i sig det mesta, även sådant som inte är bra för dem, en studie har i år funnit att det här beror på en mutation. (Foto: Lepale/Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 dec. 2024Publicerad: 25 dec. 2024

År 2024 har forskare gjort flera vetenskapliga framsteg om våra fyrbenta vänner hundar och katter, här är några av dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hundar verkar kunna känna igen lukten av stresshormonet kortisol i vår svett, de verkar även kunna tolka den informationen och reagerar på den genom att bete sig melankoliskt när deras ägare är stressade, det skriver Pet é Pop.

MISSA INTE: Pensionsmyndigheten: Så aktar du dig för smällen efter nyår

Känner på lukten

När hundar känner lukten av svett från en nervös främling blir hundar dessutom mer pessimistiska och osäkra och eventuellt även mindre hungriga.

“I tusentals år har hundar lärt sig att leva med oss, och mycket av deras utveckling har följt oss. Både människor och hundar är sociala djur, och det finns en känslomässig smitta mellan oss. Att kunna känna stress från en annan medlem i gruppen var sannolikt fördelaktigt eftersom det varnade dem om ett hot som en annan medlem i gruppen redan hade upptäckt”, sade Zoe Parr-Cortes till Scientific American i juli i år.

Hon är huvudförfattaren till studien och var doktorand vid University of Bristol i Storbritannien, när den gjordes.

ANNONS

Mutation

Enligt en studie från i år har en fjärdedel av alla labradorer och två tredjedelar av alla korthåriga retrieverraser en genetisk mutation gom gör att de känner sig hungriga även när de har ätit tillräckligt.

ANNONS

Den signal som den här mutationen ger dessa hundar gör att de är latare och känner sig mer hungriga mellan måltider.

Den här egenskapen har nedärvts från hundar som en gång letade efter fisk åt fiskare i Kanada. Om du har en labrador bör du på grund av det här vara försiktig med att ge din hund för mycket godis och noga övervaka hundens vikt.

“Vad vi ser hos hundarna är att de får den här molekylära svältsignalen. Som resultat försöker de äta mer och dra ned på sin energiförbrukning”, säger Eleanor Raffan, veterinär och genetiker vid University of Cambridge och medförfattare till studien, till Scientific American.

“De får en slags dubbelsmäll av att både äta mer och bränna av färre kalorier, vilket betyder att de är predisponerade för fetma från båda hållen”, säger hon vidare till Scientific American.

Drömmer

Forskare har i år även funnit att hundar och katter har en sömnfas med snabba ögonrörelser, hos människor är sådan sömn förknippad med drömmar.

Det är dock svårt at tta reda på vad våra husdjur drömmer om när de sover men en drömforskare teoretiserar om att de drömmer om sina dagliga upplevelser.

Det innebär att de kanske drömmer om att en bit kyckling ramlar ned på golvet när husse och matte äter middag eller att de leker med sina favoritmänniskor.

ANNONS

Uttråkad katt

Katter som följer sina ägare överallt i huset kan uppfattas som väldigt kärleksfulla eller klängiga, men en studie har visat att den antagligen bara är uttråkas och behöver mer stimulans.

Katter har utvecklats för att övervaka sin omgivning noggrannt, därför väcker stängda dörrar nyfikenhet eller ångest hos katter.

När din katt hoppar upp i ditt knä är det troligtvis inte för att vara kärleksfull utan helt enkelt för att den vill ha en varm plats att ligga på.

Kan hundar “snacka” med människor? Forskning pågår

Människor kan kommunicera med hundar med hjälp av tryckknappsenheter med ljud. Nu vill forskare ta reda på om hundar kan kommunicera med människor på samma sätt.

Läs mer om studien om hundar som kommunicerar med tryckknappsenheter.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]